IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Василев: Планът за въвеждане на еврото бе приет, имаме 18 месеца за подготовка

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе финансовият министър

15:31 | 27.05.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие днес Националния план за въвеждане на еврото през 2024 г., обяви след края на заседанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към институциите - как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще става работата в агенциите по вписвания, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото“, обясни Василев. Той подчерта, че предстоят важни законодателни промени, включително промяна в Закона за БНБ, но преди всички изменения ще има обществени обсъждания. 

Планът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Според първоначалния вариант на плана страната ни трябва да въведе еврото от началото на 2024 г., като се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. 

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе Василев.

По думите му 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането на единната европейска валута ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите.

Според записаното в плана след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Проектът на Националния план бе публикуван в края на юни миналата година. В него са дефинирани и правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Темата от няколко седмици поражда напрежение и в коалицията. „В коалиционното споразумение е предвидено еврото да се въведе възможно най-скоро. Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г., отнема 18 месеца, така че нямаме и много време“, обясни финансовият министър. Въпреки това от „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП настояваха преди приемането на плана да бъде представен анализ, който да покаже всички плюсове и минуси от приемането на единната валута.

В средата на май Асен Василев обеща такъв анализ, като днес обяви, че по него активно се работи и ще бъде публикуван, щом стане готов. Той напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и след провеждане на широкомащабна информационна кампания, която ще се основава именно на направения анализ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Имаш по 2 грешки в 1 дума, г-н "прееменето", но си тръгнал да дрънкаш и да правиш оценки?? Ти сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 1 година
целта която си поставя *** с прееменето на евронът е МНОГО ГРЕШНА! Да има ощи и ефтини кредити, това е ЗОРЪТ.....Държавната машина греба с пълни шепи откъде можа, вместо да впрегне кредитите да пичелът и работът ги ЗАНУЛИ. И късгъ, днес, великите мушеници-финансисти кат хърсев го измислиха - преемаме евронът и ПРЕВЪРТАМЕ ИГРАТА. ПАК ний на бутона, пак целите в бело.спокс, а бройлери-рая откъде? Измреха.....най-ного да ви дойдат серийци и укри. които не плащата преди да ти кръцнат грацмунят.ЕВРОПАУЗАТА /наречена за кратко "план за приемане на еврото"/ше се провали в територията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не говори глупости, копейнико неподавал си носа извън село. Цените в последно приелите еврото 4 държави не мръднаха и цент! Аман от празнидумци и опоркаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Чака ни още инфлация значи. На етикетите с цените, търговците ще задраскат "лева" и ще напишат "евро".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Копейници, не ревете толкоз много. На вас ще продължат да плащат с копейки, няма страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Да побързаме, преди да се е разпаднало ЕС! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Ако тези са още 6 месеца на власт, то еврото ще ни е най-малкият проблем. България върви с бясна скорост към дъното точно заради тези некомпетентно-некадърни икономисти. Европа си купува руски газ, а ние - не! На голо ду-***, чефте пищови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Еврото ще е последният гвоздей в ковчега на клета България! Господ да ни прости ако се случи! Ще сме на 100% евро РОБИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Този пост е за всички, които имат притеснения относно цените и курса: Аз лично бях свидетел на смяната на местните валути с еврото в Литва, Латвия, Естония и Словакия. 1 година имаше по 2цени на стоките, местна валута и евро. Всичко мина леко и без проблеми. Цените не мръднаха и цент заради смяната. Няма нито нещо страшно, нито лошо. А на въпросните 4 държави им вижте ръстовете и заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
GiRo
преди 1 година
Добра новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още