IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Василев: Планът за въвеждане на еврото бе приет, имаме 18 месеца за подготовка

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе финансовият министър

15:31 | 27.05.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие днес Националния план за въвеждане на еврото през 2024 г., обяви след края на заседанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към институциите - как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще става работата в агенциите по вписвания, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото“, обясни Василев. Той подчерта, че предстоят важни законодателни промени, включително промяна в Закона за БНБ, но преди всички изменения ще има обществени обсъждания. 

Планът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Според първоначалния вариант на плана страната ни трябва да въведе еврото от началото на 2024 г., като се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. 

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе Василев.

По думите му 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането на единната европейска валута ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите.

Според записаното в плана след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Проектът на Националния план бе публикуван в края на юни миналата година. В него са дефинирани и правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Темата от няколко седмици поражда напрежение и в коалицията. „В коалиционното споразумение е предвидено еврото да се въведе възможно най-скоро. Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г., отнема 18 месеца, така че нямаме и много време“, обясни финансовият министър. Въпреки това от „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП настояваха преди приемането на плана да бъде представен анализ, който да покаже всички плюсове и минуси от приемането на единната валута.

В средата на май Асен Василев обеща такъв анализ, като днес обяви, че по него активно се работи и ще бъде публикуван, щом стане готов. Той напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и след провеждане на широкомащабна информационна кампания, която ще се основава именно на направения анализ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Те не промениха ли закона преди две години?Чл. 29. (3) (Нова ДВ, бр. 14 от 2020 г.)Ако чета правилно курсът не е ли е плаващ в коридор от +- 15% около 1.95583?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Karo
преди 1 година
Много ясно какво ще става с валутните резерви, нали на 01.01.2024 трябва да се обменят левовете срещу евротата от резерва? Да не мислите, че ЕЦБ ще даде 10-тина млрд. евро кеш за да обменим левовете срещу евро? Друг е въпроса дали валутните резерви ще стигнат за обмяната и на по-широките пари, като депозитите и т.н., защото може и да не стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
''Може да се направи едно бързо префиксиране...На тайно заседание'' - надали. Курсът на лева към еврото е фиксиран в Закона за БНБ от 5.06.1997 - законът определя курса към немската марка, а оттам и към еврото като неин наследник. Иначе промени в курса определено са възможни, но само през парламента - голям цирк ще падне тогава :) По-интересно е какво се случва с международните валутни резерви, които покриват лева. Спред Е. Хърсев резервите следва да се освободят и имаме едни 30 млрд евро свободни парични средства; според ИПИ обаче става дума за чисто счетоводна операция, при която активите на БНБ /резервите/ стават нейни пасиви /пари в обръщение/ - няма екстра свободни средства. Не съм сигурен с тази хипотеза, ако има някой запознат форумец да драсне 2-3 реда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
аеее, пак ли лаеете, копейчици! Нали специално за такива като теб Мутрата прие закон да е със сегашния курс! ... ае след два месеца пак да се оплачеш от това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Тва малко ми прилича на правене на сметката без кръчмаря.Никой още не е казал,че ще ни приемат в еврозоната на 01.01.2024.Аз лично съм скептичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
sdar
преди 1 година
"Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе Василев."Това добре, но зависи колко ще е фиксирания курс за превалутиране по него време. Може да се направи едно бързо префиксиране към 4:1 или 5:1 например, и така да се облегчи малко положението с натрупаната инфлация и държавните разходи. На тайно заседание и на 01.01.24г. да се каже ето че ще е 4:1 и готово без сътресения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още