IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Русия иска да дестабилизира България и региона

Светът върви към двуполюсен модел - Америка и Западът, от една страна, и Русия и Китай, от друга, смята Искрен Иванов

16:18 | 29.05.22 г. 51
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тезата на Джордж Сорос, че сме на ръба на Трета световна война, е доста актуална предвид случващото се в момента. Заради неотстъпчивостта, която демонстрират и Съединените щати, и Русия по отношение на Украйна, Третата световна война вече е почти факт. Ако Китай реши да се възползва от ситуацията и да се разшири по посока Тайван, тогава със сигурност ще влезем в Трета световна война. Това каза Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Освен Сорос, на форума в Давос се изказа и Хенри Кисинджър, който говори в духа на реализма и изказа доста противоречива теза, а именно, че Украйна трябва да даде територия на Русия, за да приключи конфликтът.

„Това означава,че старото поколение филантропи, политици, анализатори в Америка се страхуват от най-лошото – от ядрена война. Това е причината да призоват да се даде на Русия това, което иска, за да се предотврати ядрена война”, изтъкна Иванов.

„Русия няма да спре, докато не превзема цяла Украйна и такава е в момента линията на Кремъл. Ако станем свидетели на смяна на режима или смяна на Путин, тогава нещата може да се променят и Русия може да стане по-склонна за преговори”, допълни той.

„Следващото искане на Русия ще бъде изтегляне на войските на НАТО от Централна и Източна Европа, ако режимът на Путин надживее това противопоставяне”, прогнозира събеседникът.

Според Иванов разделението в позициите на САЩ и Великобритания от една страна и на Франция и Германия, от друга, ще продължи да се засилва. Европейците се страхуват, че една нова война на европейския континент ще унищожи всичко, за което да се борили в последните 70 години. Те много добре знаят, че Русия няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си. Това е причината, поради която европейците ще бъдат склонни да приемат компромиса на Кисинджър, дори и Джо Байдън да не иска да го направи, твърди Иванов.

Светът върви към двуполюсен модел  - от едната страна Америка и Западът, а от другата Русия и Китай, смята той. Тези два полюса според него ще доминират системата на международните отношения занапред.

"Връщаме се обратно към периода на Студената война. България трябва да има ясна и недвусмислена позиция по отношение на своето членство в ЕС и НАТО и по никакъв начин да не се отклонява от ангажиментите, които е поела", изтъкна политологът.

По думите на събеседника в момента в България се води сериозна систематична кампания за това страната да бъде дестабилизирана. Русия цели да дестабилизира този регион и да го използва като отправна точка за влияние на Запад, смята Иванов.

„Русия няма интерес този регион да бъде откъснат цялостно от ЕС и НАТО, а по-скоро чрез членството му в тези организации тя да влияе върху останалите страни членки”, допълни той.

Още за войната в Украйна и бъдещето на Европа може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

51
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Както кажеш, Кухаов. Както кажеш. Ти ги разбираш тия работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ето това е фундаменталната разлика между мен и хора като теб и пирамидата... току що ми каза че от втората най голема къща в сиганската махла (което не е верно, но да речем че е), сме се преместили в най-малката къща в Бевърли хилс... и това било лошо! :):) Русия е голяма, ще ви побере всичките, ае марш при шефа си и ни оставете на мира, никой не ви иска... даже вече изпитвам погнуса към руснаци (все едно гледам ***) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Неграмотен тpoл, втори в СИВ, каквито никога не сме били, е жалко - на медала от селския мегдан никога няма да има значението на медала от Олимпиада. Да, като последни в ЕС (заради всички копейки, които постоянно се опитват да слагат прът в колелата ни) имаме ДВОЙНО по-високи заплати и ТРОЙНО по-високи пенсии от първия в СИВ. Хахааа, да таварищ копейник геноциден, така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 6
andy
преди 1 година
"Бедността е най-справедливото наказание за простотията на един народ! Роналд Рейгън" Так е! *** народ сме! От втори в СИВ, сме последни в ЕС! Под окупацията на САЩ и ЕС стигнахме дъното и се извършва геноцид срещу Българският народ! В България е най-тежко и безправно да си Българин! Всички останали - ***, роми, разни украйнски и арабски туристи са по-висши и превилегировани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
за това си беден... защото си просс! Виждаш квото ти кажат да гледаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 4
julian12
преди 1 година
Само дето заради тиранията на ЕС, България е пропаднала държава от 4тия свят. Заплатите можеха да та много, много по-високи ако политиците не бяха толкова подкупни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 1 година
А, да ти е идвало на ум че, адекватността е задължителна за успеха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Глупости на търкалета. Поколението, което вижда нещата другояче, си заминава. Младите са на ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
Кухаов, а 2/3 от българите виждаме нещата другояче. И сега, какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Какъв геноцид те гони пък теб? Съвсем се сдухахте тролейбусите. За едно си прав. Прекалено много партии са на хранилка от Кремъл. Това ни слага прът в колелата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още