IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Не можем да пуснем подкрепящи тероризма страни в НАТО

Преговорите с делегации на Финландия и Швеция не минаха на очакваното ниво, каза турският президент

17:20 | 29.05.22 г. 2
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че преговорите на Турция миналата седмица с делегации на Финландия и Швеция не са били на „очакваното ниво“ и Анкара не може да каже „да“ на страни, „подкрепящи тероризма“, за влизане в НАТО, съобщи държавната телевизия TRT Haber.

Турция се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, като спира сделка, която ще позволи историческо разширяване след нашествието на Русия в Украйна. Новото изявление на Ердоган показва, че той продължава да се противопоставя на приемането им.

„Докато Тайип Ердоган е ръководител на Република Турция, ние определено не можем да кажем „да“ на страни, които подкрепят тероризма, за влизане в НАТО“, заяви той пред репортери при завръщането си от Азербайджан в събота.

Двама източници съобщиха по-рано пред Ройтерс, че преговорите в сряда не са постигнали особен напредък и не е ясно кога ще се проведат допълнителни разисквания. Всички 30 страни членки на НАТО трябва да одобрят плановете за разширяване на западния съюз.

Турция оспорва кандидатурите на Швеция и Финландия с мотивите, че те приемат хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и други групировки, които тя смята за терористични, както и заради спрения износ на оръжия за Анкара през 2019 г.

„Те не са честни и искрени. Не можем да повторим грешката от миналото да допуснем страни, които приемат и изхранват такива терористи, в НАТО, която е организация за сигурност“, каза Ердоган.

Швеция и Финландия заявиха, че осъждат тероризма и приветстват възможността за координация с Анкара.

Ердоган каза още, че Турция иска край на войната между Русия и Украйна колкото се може по-скоро, но положението става по-негативно с всеки изминал ден.

„В понеделник ще проведа телефонни разговори с представители на Русия и Украйна. Ще продължим да насърчаваме страните да оперират канали за диалог и дипломация“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
"Не можем да пуснем подкрепящи тероризма страни в НАТО" - следващата задача ще е да изгонят САЩ от ОТАН, като най-голямата страна подкрепяща тероризма :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
поредният ташшак на Ердоганя с натото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още