IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията сви потребителското доверие в САЩ до тримесечно дъно

Устойчиво високите цени и лихвените повишения от Фед може да продължат да натежават на домакинствата тази година, смята експерт

19:15 | 31.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие в САЩ се е свило през май, падайки до тримесечно дъно поради силния инфлационен натиск върху домакинствата, съобщи Bloomberg.

Индексът на Conference Board е намалял от резивираните в посока нагоре 108,6 пункта през април до равнище от 106,4 пункта през май. Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 103,6 пункта.

САЩ САЩ

Данните предполагат, че устойчиво високата инфлация, особено в категории като храни и енергия, натежава на нагласите на домакинствата и свива доходите им. Това принуждава все повече американци да спестяват и да зареждат кредитните си карти, за да може да покриват разходите си.

Потребителите очакват цените да се покачат със 7,4% през следващата година, докато плановете за покупка на жилище, автомобил и уреди са се свили през май.

"Инфлацията продължава да доминира в ума на потребителите, като инфлационните им очаквания през май останаха на практика без промяна срямо високите им нива през април", каза Лин Франко, старши директор по икономически показатели в Conference Board.

"Очакваме в бъдеще покачващите се цени и допълнителни лихвени повишения да представляват продължителен риск за потребителските нагласи тази година", допълни Франко.

Измерителят за сегашните условия се е свил до 149,6 пункта, което предполага, че потребителите са имали по-влошени нагласи относно пазара на труда. Индексът на очакванията - отразяващ перспективите на потребителите за шестмесечен период - се е свил до 77,5 пункта.

Официалната статистика показа миналата седмица, че потребителските настроения в САЩ са се влошили допълнително в края на май до ново десетилетно дъно на фона на ескалиращите опасения относно ускорената инфлация, които помрачават икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Проблемът за сегашната инфлация в САЩ е лесно разрешим. Два часа след прекратяване на водещата причина тази инфлация е прекратена. Кратко за ситуацията: САЩ потребява с добри и с много лоши качества метод за емитиране на долари. Несполучливото държавно поведение е водещата причина за сегашната инфлация в САЩ. Федералният резерв (Фед) няма капацитет да прекрати създаваната, от неправилния метод за емитиране на долари инфлация. Фед е жертва на държавната слабост. Промените на основната лихва за долари не могат да прекратят сегашната инфлация в САЩ. Заради въведения метод за емитиране на долари, правителството на САЩ е със сегашни дългове. Прекратяването на грешния метод за емитиране на долари е полезно действие срещу инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още