IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в света достигнаха рекорд през първото тримесечие

Силното представяне се дължи на възстановяването на офисите и на търговските площи, но за инвеститорите не липсват насрещни ветрове

20:11 | 01.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Petar Santini/Bloomberg</em></p>

Снимка: Petar Santini/Bloomberg

Бизнес имотите в света са имали най-активното начало на годината в момент, когато инвеститорите оставят ограниченията заради пандемията зад гърба си, пише консултантската компания JLL.

292 млрд. долара са били инвестирани в бизнес имоти в света през първото тримесечие, което го превръща в най-силното начало на годината в историята, показват данните на компанията. Предишният рекорд за първото тримесечие от 225 млрд. долара е бил поставен през 2018 г.

Двигател за силното представяне е било възстановяването на сектори, които пострадаха по време на пандемията от COVID-19. Офиси, хотели и търговски площи са отчели ръст на инвестициите на годишна база през първото тримесечие.

„Сега явно има данни за подобряване на нагласите сред инвеститорите към тези сектори и оперативната несигурност намалява“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL.

Но макар нагласите към инвестициите в имоти да се подобряват, сред участниците на пазара има известна предпазливост. Геополитиката, инфлацията и растящите лихви създават несигурност на пазара.

От промени в паричната политика до затруднения за транспорта и търговията и недостиг на работни места, както и натиск върху търсенето, създаден от компании, които искат да приближат или да върнат в родината веригите си за доставка – имотният сектор има много върху какво да мисли в настоящия момент.

Някои от положителните нагласи идват от относителното връщане към нормалност. След години на строги блокади служители и компании искат да се върнат в офиса на фона на растящата хибридна работа.

Това доверие е дало тласък на инвестициите в офиси с 81 млрд. долара, инвестирани в офиси в цял свят през първото тримесечие, най-високото ниво от 2007 г. насам, сочат данните на JLL.

„Инвеститорите са съсредоточени върху откриването на възможности в секторите и виждаме, че инвестициите в офиси, например, приближават нормални нива, особено в Европа“, отбелязва Коглан.

Сходно е доверието в търговски площи и хотели. На международно ниво обемите от инвестиции в търговски площи са достигнали 38 млрд. долара, близо два пъти повече спрямо година по-рано, а инвестициите в хотели са достигнали 16 млрд. долара, което е ръст със 127% спрямо същия период година по-рано, показват данните на JLL.

За офисите връщането на доверието в международен план се дължи до голяма степен на подобряването на наемните пазари. Търсенето на договори за наем на офиси през първото тримесечие е нараснало с 36% спрямо същия период на 2021 г., а в САЩ покачването е с 44 на сто.

„Технологичните компании продължават да са голям двигател на търсенето на офис площи, като технологичната индустрия съставлява най-големия дял от наетите площи в САЩ от началото на годината“, казва Матю Маколи, директор на глобалните анализи в JLL. „Търсенето е най-високо за нови или първокласни площи, затова е ясно, че бягството към качество продължава“, отбелязва той.

Към това се добавят продължаващите инвестиции в логистични и жилищни имоти, които в САЩ са съставлявали половината от инвестиционната активност през първото тримесечие. В рамките на логистичния сектор затегнатото предлагане на нови площи повишава наемите, а годишният им ръст сега достига 10% на международно ниво, а в САЩ и Европа е съответно 16% и 11%.

„Въпреки рекордните нива на ново строителство, новите складови площи не могат да бъдат завършени достатъчно бързо, за да отговорят на търсенето“, коментира Маколи. „Тази неспособност за отговаряне на търсенето тласка нивата на свободните площи на повечето големи логистични пазари под 5%“, допълва той.

Неизползваните средства за инвестиране в имоти сега се оценяват на 388 млн. долара, така че намирането на места за влагане на капитала ще продължи да бъде предизвикателство през 2022 г. Годишно допитване на асоциациите за финансиране на имоти ANREV, INREV и NCREIF установи, че набраните средства от фондовете за инвестиции в недвижими имоти са достигнали рекорден връх от 254 млрд. долара в глобален мащаб миналата година.

Макар че насрещните ветрове се запазват, високите нива на неизползваните средства са повод за успокоение, казва Коглан.

„Тъй като много инвестиционни фондове имат налични неизползвани средства, много важно остава обсъждането как и къде да се влагат капиталите. Но големи, зрели пазари доминират и бягството на инвеститорите към диверсификация и качество продължава“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
292 млрд. долара са били инвестирани в бизнес имоти... имам въпрос към разбирачите... сега това ново построени офиси ли са или е тотал, тоест с тези офиси които са сменили собственика?Ако е второто, то значи ли че едни хора са деИнвестирали от имоти ? ... щото на базата на тази цифра се води логиката на цялата статия... а тази цифра реално не ни дава почти никаква информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още