IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойни за пенсия? Криптовалутите вече не са само за младите

Според проучване 28% от хората на 50 години и повече в САЩ залагат на криптовалути в пенсионните си планове.

09:32 | 18.06.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ако смятате, че криптовалутите са игра за млади, то помислете отново.

Изглежда все повече хора в САЩ от когато и да е било се обръщат към тях в търсене на средства за пенсиониране, въпреки че скорошната „кървава баня“ на пазара подсети, че той не е за хора със слаби сърца, пише Ройтерс в материал.

Около 27% от американците на възраст между 18 и 60 години – т.е. около 50 млн. души – са притежавали или търгували с криптовалути през последните шест месеца, показва анкета на криптоборсата KuCoin, публикувана в края на май.

Но по-възрастните хора изглежда са по-отдадени на младия клас активи, отколкото населението като цяло, показват данни от проучването, проведено в края на март. Според тях 28% от хората на 50 години и повече залагат на криптовалути в пенсионните си планове.

Най-разпространените мотиви за инвестицията са, че за тях това е бъдещето на финансите, не искат да пропуснат тенденцията, или гледат на дигиталните валути като на начин за диверсифициране на портфолиото си.

Но пазарните трусове от последните седмици заглушиха позициите от по-рано през 2022 г., че биткойнът и другите криптовалути ще станат широко приети и ще навлязат в спестовните планове.

„Ако те (инвеститорите – бел. ред.) искат криптовалути, те трябва да са много малка част от портфолиото им и да са готови да ги загубят“, коментира Ерик Кнутцен от Neuberger Berman. „Не бихме ги препоръчали на всеки“, допълва той.

В момента биткойнът се търгува при цена от малко над 20 хил. долара, което е с над 60% под пика му от 69 хил. долара от ноември.

Но въпреки това криптоинвеститорите и анализаторите дебнат като ястреби за сигнали, че цената на биткойна ще се възстанови.

Николас Панигирцоглу от JPMorgan и неговият екип за международни стратегии посочиха миналата седмица, че хаосът на криптопазара е попарил инвеститорските настроения до такава степен, че някои метрики сигнализират, че е дошъл добър момент за влизане на дългосрочни инвеститори. Биткойн фондовете, включително борсово търгуваните (ETF), отбелязаха най-големия отлив на парични потоци от май 2021 г., посочват от JPMorgan.

Използвайки модел, базиран на съотношението на волатилността на биткойна спрямо златото, екипът му изчислява каква е „справедливата стойност“ на биткойна – 38 хил. долара.

Анкетата на KuCoin бе публикувана само седмица след като проучване сред 10 хил. пълнолетни на Федералния резерв на САЩ установи, че 12% от американците са се обърнали към криптовалутите като инвестиция през миналата година. В него няма разбивка на участниците по възраст, но установява, че почти половината от тези, които притежават криптовалута като инвестиция, имат годишен доход от 100 хил. долара или повече, а почти една трета – под 50 хил. долара.

Ако по-възрастните инвеститори наистина се окажат новия авангард на криптовалутите, то дали мениджърите на активи бързат да отговорят на търсенето?

През април Fidelity Investments предизвика смут, като обяви, че индивидуални клиенти ще могат да скоро да местят пенсионни спестявания в биткойни чрез пенсионните планове, известни като 401(k) в САЩ.

Но ако организираната от Ройтерс конференция на инвеститори и мениджъри на активи в Ню Йорк миналата седмица може да даде някакви насоки, то криптовалутите е по-добре да стоят по-далеч от пенсионните спестявания.

Общият консенсус по време на срещата бе, че криптовалутите са прекалено волатилни за пенсионни цели. Освен ако не сте обигран инвеститор като хедж фонд или сте готови да преглътнете горчивия хап на загубата, по-добре да стоите настрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
mydreca
преди 1 година
Браво на заблудените. Крипто и пенсии за две несъвместими неща, но бълъци ще има винаги. Купувайте сега и чакайте да падне на 2000 и пак ще ви оберат паричките. То това си е нещо като телефонна измама, но на по глобално ниво. :):):). Успех на печалившите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още