IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ одобри по-голямо увеличение на добива от очакванията

Картелът одобри увеличение от 648 хил. барела дневно през юли и август на фона на отварянето на икономиките след пандемията

18:08 | 02.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобри по-голямо увеличение на предлагането от очакваното за юли и август, след като руската инвазия в Украйна разтърси световните енергийни пазари, съобщи CNBC.

Картелът одобри увеличение от 648 хил. барела дневно за следващите два месеца, с което изтегли по-рано края на историческите намаления в добива, наложени по време на пандемията.

ОПЕК+ постепенно се връща към предлагането на 10 млн. барела дневно, които се съгласи да извади от пазара през април 2020 г. В последните месеци доставките на горива нараснаха с между 400 хил. и 432 хил. дневно всеки месец.

Въпреки това картелът се затруднява да достига уговореното увеличение, а връщането на по-големи количества от суровината на петролния пазар няма да компенсира потенциалната загуба от над 1 млн. барела дневно от Русия, докато страните по света продължават да й налагат санкции.

От САЩ приветстваха решението на организацията.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом, посочи, че страната ще "продължи да използва всичките си налични инструменти, за да се справи с ценовия натиск на енергоносителите".

"Оценяваме ролята на Саудитска Арабия като председател на ОПЕК+ и негов най-голям производител в постигането на консенсус между членовете", посочи Жан-Пиер в свое изявление.

Източници на Financial Times споделят пред медията, че към момента Саудитска Арабия, де факто лидерът на ОПЕК, все още не смята, че има недостиг на петрол на пазарите. До момента кралството игнорираше апела на САЩ да ускори темпа на увеличаване на добива на фона на рекордната инфлация.

Ситуацията обаче може да се промени с отварянето на икономиките, което ще увеличи търсенето на горива. Това включва и Китай - най-големият вносител на петрол в света - където строгите ограничения и блокирания, въведени в няколко големи градове, биват премахвани.

Следващото заседание на ОПЕК+ предстои да се състои на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Дърпали са му ушите на лаврата арабите ... и не са му показвали танц със саби в големата шатра , както на рижият китеник и на Бащицата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още