IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни командири попадат в санкционния списък на ЕС

Известните като "касапинът от Буча" и "касапинът от Мариупол" командири и гимнастичката Алина Кабаева, считана за приятелка на Путин, попадат в санкционния списък

20:49 | 03.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) е санкционирал руски военни командири, които са ръководели войски, замесени в зверства в Украйна, предава Ройтерс.

В последния списък със санкционирани лица попада и бившата гимнастичка и олимпийска шампионка Алина Кабаева, която е посочена като "тясно свързана" с президента на Русия Владимир Путин, въпреки че той отрича те да имат романтична връзка.

ЕС оповести имената на още 65 души, обхванати от санкции заради нахлуването на Русия в Украйна. Този пакет от мерки включва и забрана на значителен дял от вноса на петрол. Руската банка „Сбербанк“ също така се изключва от международната система за плащания SWIFT.

Сред санкционираните е Азатбек Омурбеков, за когото ЕС казва, че е ръководил руските войски, които са „убивали, изнасилвали и измъчвали“ цивилни в Буча. Омурбеков стана известен като „касапина от Буча“.

Под санкции попада и генерал Михаил Мизинцев, който ръководи обсадата и бомбардировките на Мариупол. Руските удари по пристанищния град на Азовско море удариха родилен дом и театър и убиха хиляди хора, вкл. и стотици деца. Мизинцев затова стана известен като „Мариуполския касапин“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е отговорил веднага на искане на Ройтерс за коментар относно санкционния списък на ЕС. Все още няма и публичен коментар от Москва.

Алина Кабаева от години е депутат от партията на Путин „Единна Русия“. Според различни непотвърдени информации тя е родила между две и четири деца на Владимир Путин. През 2008 г. руският вестник "Московский корреспондент" публикува материал, в който я посочва за интимна приятелка на Путин. Информацията така и не е потвърдена от никого, а вестникът е затворен скоро след публикуването на статията.

В санкционния списък влиза и Аркадий Волож, който незабавно се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Yandex – руският руски интернет гигант, в който държавни банки, включително Сбербанк, притежават дял.

Според ЕС Yandex популяризира държавните позиции и намалява видимостта на съдържание, критично към Кремъл, включително за войната в Украйна. Акциите на Yandex паднаха с 10% след съобщението на ЕС.

Санкциониран е и Националният депозитар за сетълмент на Русия, който Москва планираше да използва за обслужване на еврооблигациите на страната, след като Citibank се оттегли. Това повишава риска от неизпълнение на външния дълг на страната.

Институцията междувременно обяви, че спира операциите в евро заради последните санкции и определи ситуацията като "извънредна". 

Хотелският оператор Marriott International съобщи, че ще преустанови дейността си в Русия след повече от 25 години присъствие. Компанията на 10 март реши да спре отварянето на хотели и да прекрати инвестициите си в Русия заради войната в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Двамцата тролейбуси, двумесечен младши и старши такъв. Как ви личи, че сте на смени. Вие сте на всеки километър бе тавариши. Пишете от сутрин до вечер, без прекъсване и без почивни дни. Баси смотаната работа имате и то за копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Нацистите от Украйна поискаха да дойде Шойгу на разпит в Мариупол, той с хората си дойде, но те се покриха в Азовсталь.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
голем праз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още