IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до финансиране е основното предизвикателство пред българските стартъпи

Световната стартъп купа България ще избере една компания, която ще участва на Световната стартъп купа в Сан Франциско

09:53 | 05.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световна стартъп купа България е единственият квалификационен кръг на Световната стартъп купа. Състезанието се провежда всяка година в Сан Франциско, а тази година датите са 28 и 30 септември. Участниците са от 45 държави.

Фондация Digital4 е носител на лиценза за провеждане на състезанието в България, разказа Преслав Бобев, глобален директор Партньорства в Digital4, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тази година в България имаме над 50 стартъп участника. Победителят, който ще изберем, ще замине за Сан Франциско и ще участва на финалите там. Наградата е 1 000 000 долара”, каза Бобев.

„На 13 юни в Интер Експо център ще изберем най-добрия стартъп за 2022 година. Правим състезанието, за да подкрепим компаниите в България", допълни той.

Няма ограничения от каква индустрия да бъдат компаниите, които ще се включат. Задължително условие е компанията да бъде регистрирана в България. Ако тя е международна, трябва да има поне един представител в екипа, който е българин, за да може също да участва.

И тази година на събитието в София ще има специален гост от Силициевата долина, сподели Бобев и допълни, че има амбиция от догодина да направи състезанието регионално.

„На първо време ще включим Македония и Сърбия, защото там няма квалификационни състезания”, каза той.

Относно предизвикателствата, пред които се изправят стартъпите в България събеседникът посочи, че достъпът до финансиране е основен проблем.

„Дяловото финансиране е това, от което стартъпите имат нужда”, отбеляза Бобев.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още