IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Керемедчиев: България изигра неправилно картите си във войната в Украйна

Страната ни е в списъка с неприятелски държави на Русия, но не попада дори в топ 20 в списък на украинското правителство с държави, които са му помогнали

13:21 | 05.06.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия рязко промени стратегията си в Украйна след първоначалните стратегически грешки и концентрацията на силите ѝ в Луганск и Донецк вече ѝ носят печалби като превземането на Маруипол. Това обаче се постига с цената на много жертви, а Москва се оказва в партизанска война. Това каза политологът Милен Керемедчиев в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

За момента няма признаци за прекратяване на конфликта, като и двете страни се стремят към някакъв вид победа. За Русия това ще означава контрол върху областите Донецк, Луганск и сухопътен мост до Крим през Мариупол, смята Керемедчиев. Украинците от своя страна считат, че могат да отблъснат руснаците с помощта на западните оръжия. 

Вероятно е Великобритания да се опитва да създаде някакъв вид нов военен съюз в границите на Европа, каза Керемедчиев в коментар за публикувана от италианския ежедневник "Кориере дела сера" информация миналия месец.

"Европейският съюз не е единен в своето становище за войната в Украйна. Великобритания подписва двустранни договори за военно сътрудничество с много държави - с Полша, с Украйна, държавите от Прибалтика, но и с Финландия. Това създава военен алианс, който ще бъде встрани и от НАТО, и от ЕС на държавите, които са еднотипно настроени за политиката на САЩ и Великобритания в региона. Тези двустранни договори на Великобритания показва, че се забива клин в общата европейска позиция, а тя не е обща - всяка една държава членка има свое мнение по въпроса", коментира Керемедчиев. 

В САЩ се наблюдават две насоки на политиката срещу Москва - че тя не трябва да бъде изолирана, за да не стане непредсказуема, и политиката на президента Джо Байдън "Русия да бъде смачкана възможно най-силно икономически и най-вече военно", каза Керемедчиев.

Целта на САЩ с подкрепата за Украйна бе много ясно изразена от държавния секретар Антъни Блинкен и шефа на Пентагона Остин, каза Керемедчиев. "Целта е афганистанския сценарий - с много сериозно снабдяване на украинската армия на все по-технологични оръжия руската армия да претърпи толкова сериозна загуба на жива сила и техника, че в следващите десет години да не може да се възстанови и да бъде заплаха за региона", допълни той.

Германия, скандинавските страни, Гърция са сред страните, които изпращат въоръжение на Украйна, като Атина очаква в замяна да получи германски модерни БТР-и. Полша също вече изпрати подобна помощ, но все още очаква обещаното срещу това германско въоръжение.

"Оказва се, че военната промишленост на Германия започва да буксува. Това, което в момента се предава на Украйна като въоръжение, се замества трудно с ново", отбеляза Керемедчиев. 

Русия започва да има все по-големи финансови разходи за провеждането на своята кампания, а според анализатори превземането на Мариупол е струвало 1,5 млрд. долара в техника и въоръжение.

"Това беше много очаквана от Русия и президента Путин "победа", тъй като там се вижда сирийския сценарий за пълно унищожение на града. Бойните действия се водят село по село, град по град, което води до много тежки загуби на техника и човешки живот и от двете страни... Тази доктрина води до много сериозно затъване на руската армия - освобождаването на всеки един малък град води до партизанска война", каза Керемедчиев. 

Москва вече ще трябва да се справя и с намалени приходи след обявяването на частичното петролно ембарго от ЕС, допълни той.

"Русия започнва да използва други методи за конфликта си със западните държави. Когато Финландия и Швеция обявиха своето желание да влязат в НАТО, Русия каза, че ще разположи 22 военно-въздушни бази по границата с Финландия, но в далечното бъдеще. Първото нещо беше спирането на тока за Финландия - Русия вече използва енергийните си източници и хуманитарната криза, защото затъва в Украйна", отбеляза Керемедчиев. 

В коментар за възраженията на Турция за членството на Финландия и Швеция в НАТО той заяви, че Ердоган ще се стреми и ще се успее да извлече максималко полза от ситуацията и добави, че Анкара само говори, но не е наложила вето. Турция ще се опита да се върне в програмата за изтребителите F-35 на САЩ и да предприеме по-сериозни действия срещу кюрдите в Сирия, каза Керемедчиев.

"Турция застана много силно като член на НАТО с конфликта... Тя се подготвя за следвоенното възстановяване на Украйна ... и да бъде основната страна, която ще участва в реконструкцията, което ще отнеме години и милиарди."

Други държави като Италия също се опитват да се позиционират по подобен начин. но България "за пореден път изигра изключително неправилно своите карти", каза Керемедчиев и добави, че страната ни даже не е в топ 20 в списък на украинското правителство с държави, които са му помагали.

"Ние сме в списъка на неприятелските държави на Русия, но не сме в списъка на приятелските държави на Украйна. Нашата разкрачена външна политика отново ни доведе дотам да нямаме никакви дивиденти от това което правим в момента за украинските бежанци", каза Керемедчиев. 

В Русия протестите срещу войната вече не са толкова мащабни, както в първите дни на инвазията, а и няма сериозна опозиция срещу Владимир Путин.

"В момента има стотици хиляди икономически имигранти, които бягат от Русия и режима на Путин. Изтичането на мозъци от Русия може би не е било толкова голямо от 1917 г. (Октомврийската революция - бел.ред.) - и това ще най-големият проблем, с който ще се сблъска Русия в далечно бъдеще, защото ще спре да бъде високотехнологична в икономически и военен аспект. В момента вадят техника от 60-те години и я вкарват във военните действия, а срещу това САЩ вадят високотехнологичните оръжия. В дългосорочен период Русия ще бъде много неконкурентоспособна в икономически аспект, но явно желанието на САЩ е и във военен", коментира политологът. 

Какви ще са действията на Русия спрямо Молдова и Грузия заради подновеното им желание да влязат в ЕС и какво може да се очаква от Индия и Китай може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
И ти можеш да си вземеш укри у дома!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Вземи си ги у вас тогава. На нас укри не ни трябват! Да си ходят у дома!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Ама толкова е хубаво в Русия, че холандската ни фирма не може да свари на интервюта на руснаци. От както всички колеги напуснаха бедния ЕС и отидоха в Русия, остана само да се молим на руснаци да работят за нас, понеже те не знаят колко е лошо в ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
ganyo
преди 1 година
Никаква западна помощ не може да помогне на Украйна да победи в конфликта, само ще го удължи и окървави още! Политиката на нулеви отстъпки, няма да свърши работа на Запада, а колкото по-късно започнат преговорите, толкова повече територия Русия вече ще е превзела и няма да върне! Русия има интерес войната да продължи - продава ресурсите си по-скъпо, а изтичането на пари от Русия намаля драстично с изтеглянето на западните компании. Положителния й търговски баланс нарасна 3 пъти в сравнение с миналата година. Със санкциите вместо да й избодат очи й изписаха веждите - основните й продуктиь петрол, газ, пшеница, торове, метали поскъпнаха тройно! Дори ЕС и САЩ да спрат да ги купуват, то винаги ще има други купувачи при умерени отстъпки от високите цени.Направо се замислям, дали тези санкции не са пробутани от руската агентура, за да навредят на Запада и да помогнат на Русия!? Доказателството ще е, ако фактическият краен резултат се окаже точно такъв! Ще видим, ама натам вървят работите. Кой, с какви приказки е обосновавал, защо е трябвало да е така, а не иначе - има значение! Ако с действията си си постигнал обратния на заявените цели резултат, то или си просто *** или си дълбок агент на чужди интереси, т.е. на Путин! И в двата случая не е добре! Гледам Путин не се оплаква от развитието на нещата - мълчи и е във видимо добро настроение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Значи на костя копейкин трябва да отрежем ръцете и езика заради рассийският пaрцaл дето размята напред-назад ... Дилема другарю, а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хех ... мадам "пробита опорка" ... И що са толкова малко украинските бежанци в БГ, след като тук лукса и прословутото българско гостоприемство са на висота...?! Мхм...?! Че ние не сме в топ 10 на държавите приели най-много украинци. Ние дори не сме на първо или второ място от държавите, които не граничат с Украйна и са приели най-много бежанци. Смешна и гнъсннна опорка другарко ... Хич не отговаря на интелекта дето се опитвате да демонстрирате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Не трябваше да ги настаняват в хотелите по морето, трябваше да им раздадат тези пари. Така българските хотелиери прибракха европейските пари, като бългрската държава е изхарчила "грандиозната" сума от 15 милиона лева. Ако парите се бяха озовали в бежанците, тези които имаха намерение да се заселват у нас, щяха да започнат да се устройват. Туристи въобще нямаше да дойдат или след кратковременен престой щяха да заминат. Някой задавал ли си е въпросът, как се оправя Полша с над 3 мииона бежанци? Всичките са приети в домовете на поляците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Най-луксозно настаняване на богатите украински бежанци === Слугински манталитет. Как иначе да обясним ***** слагането на чуждо знаме над българско държавно учреждение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Наивник. Мисли си, че колонията има крати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 1 година
Много точно казано. България изигра неправилно картите си във войната в Украйна. Страната ни е в списъка с неприятелски държави на Русия, но не попада дори в топ 20 в списък на украинското правителство с държави, които са му помогнали. И първи ни изритаха от руския газ. Как безотказно го умеят това нашите правителства! Най-луксозно настаняване на богатите украински бежанци, после ще има най-голямо недоволство в сравнение с другите държави от ЕС. НАЙ-СИЛНА пропаганда, стигаща до диктаторски режим в полза на Украйна и с това НЕИЗМЕННО управляващите работят срещу себе си и природата на българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още