IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия запълни наполовина газохранилищата си

За да запълни съоръженията си обаче, федералната република все още зависи от руската суровина

11:59 | 06.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Съоръженията за съхранение на газ в Германия отново са наполовина пълни. В неделя асоциацията Gas Infrastructure Europe (GIE) съобщи за ниво на запълване от 50,08% за Германия. За сравнение - на 18 март складовите помещения все още бяха пълни само на 24,19%.

След края на отоплителния период в края на март обаче германските вносители на газ започнаха да пълнят подземните и надземните хранилища с газ с пълна скорост заради напрежението с Русия, за да се подготвят за спиране на руските доставки на газ в резултат на конфликта в Украйна или за бойкот от страна на ЕК. За сравнение: през миналата година година границата от 50 процента запълняемост беше надхвърлена едва на 1 август.

По това време обаче съоръженията за съхранение се пълнеха бавно, тъй като руската група „Газпром" съхраняваше минимално количество газ в своето хранилище в Реден, Долна Саксония. В началото на октомври съоръженията за съхранение бяха пълни само на около 70%, припомня германският Handelsblatt.

През 2020 г. по същото време нивото бе 95%. Такова равнище следва да бъде достигнато и през тази година. А при сегашните темпове това би трябвало да е възможно. През последните няколко дни са били съхранявани средно малко под 1100 гигаватчаса (GWh) на ден. Това би трябвало да е достатъчно, за да се запълни капацитетът от 230 хил. GWh в германските газохранилища до началото на октомври.

Съхраняваният след това газ ще бъде достатъчен за покриване на почти една четвърт от годишното търсене на Германия. В същото време германското правителство и вносителите на газ се опитват да намерят алтернативи на руския газ - особено втечнен природен газ.

Германия е на четвърто място по капацитет за съхранение на газ след САЩ, Украйна и Русия и разполага с една четвърт от капацитета на ЕС. Надземните съоръжения представляват малка част от тях. Газът се съхранява главно в естествени резервоари, например в кухини в солни куполи или в бивши газови и нефтени находища.

Германия се нуждае от руски газ за хранилищата си

За да се гарантира, че в началото на отоплителния сезон съоръженията за съхранение на газ ще бъдат до голяма степен пълни, Германия все още зависи от доставките на газ от Русия. Енергийни компании като Uniper и RWE все още са в състояние да поддържат газовия поток от страна на Москва. Неотдавна имаше опасения, защото Русия настояваше за плащане в рубли, но това можеше да наруши санкциите на ЕС.

Междувременно обаче е намерен механизъм, който очевидно отговаря и на двете изисквания - на Русия и на ЕС. Европейските компании превеждат пари в евро по сметки в руската „Газпромбанк". Банката обменя тези пари от евро в рубли и след това ги превежда по реалната бизнес сметка.

През миналата седмица Uniper и RWE обявиха, че са платили по този начин дължимите си за май фактури. Uniper плаща в евро в съответствие с новия механизъм за плащане, действа в съответствие със санкциите и може да продължи да гарантира навременното изпълнение на договорите, потвърди говорител на компанията. Процедурата е била предварително съгласувана с германското правителство и е следвала съответните насоки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Тролеве не коментират, те се изхождат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
По коя тема коментирате, колега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Случайно да ти е минавла мисълта, че когато една стока е скъпа потреблението и намалява? Или казваш мисълта няма от къде да мине? Аха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Значи купуват експресно руски газ за да пълнят хранилищата си и да не купуват руски газ ИМА ЛОГИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още