IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия налага санкции срещу министрите на финансите и енергетиката на САЩ

Междувременно боевете за Северодонецк продължават, Донбас се държи, каза президентът Володимир Зеленски

08:44 | 07.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изглед от Киев. Снимка: Getty</em></p>

Изглед от Киев. Снимка: Getty

Русия наложи санкции срещу 61 американски представители, сред които министърът на финансите Джанет Йелън и на на енергетиката Дженифър Гранхолм, както и лица на ръководни длъжности в сферата на отбраната и на медиите, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Дипломатическото ведомство посочи, че предприетите мерки са в отговор на "постоянното увеличаващите се санкции срещу руски политици, обществени дейци и представители на бизнеса", предава БТА.

Списъкът включва ръководители на водещи корпорации от военнопромишления комплекс, на медийни платформи и рейтингови агенции, авиационни и корабостроителни компании, както и отделни служители на американския Държавен департамент, посочи министерството.

Санкции са наложени на президента на една от най-големите американски авиокомпании – United Airlines - Брет Харт, на президента на Universal Pictures Питър Крамер, шефовете на агенции Moody’s и Fitch, както и директорът по комуникациите на Белия дом Катрин Бедингфийлд, посочва ТАСС.

Боевете в Северодонецк продължават

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че уличните боеве в Северодонецк - източния украински град, който става арена на едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия на 24 февруари, продължават.

"Нашите герои не предават позиции в Северодонецк. Ожесточените улични боеве в града продължават", каза Зеленски в среднощното си видеообръщение, цитиран от Ройтерс.

"Украински Донбас се държи, той е силен", добави той, визирайки ситуацията в целия регион, който в момента е основната цел на руските въоръжени сили.

В същото време украинският президент определи като най-тревожна ситуацията в югоизточната Запорожка област, отбелязва ДПА. Руската армия заплашва град Запорожие - столицата на частично окупирания регион, каза той, след като посети фронтовата линия.

Износ на зърно

Президентът Зеленски посочи също, че Украйна води преговори с ООН за начини за организиране на износ на зърно, съобщава Bloomberg. Той допълни, че са водени дискусии и с турския президент Реджеп Ердоган.

До 25 млн. тона зърно е блокирано за износ на украинските пристанища, като количеството може да нарасне до 75 млн. тона до есента каза още Зеленски. Киев отхвърли предложение да се използва жп инфраструктурата на Беларус, каза той и отбеляза, че страната му не е била поканена да участва в провелите се вече разговори между Русия и Турция.

Въпреки че Украйна иска гаранции от „страните, на които можем да се доверим и които ще имат споразумения с Русия“, най-добрите гаранции за сигурен износ ще са оръжията, които Украйна може да използва, за да атакува руски кораби, ако нападат украинските пристанища, каза още Зеленски.

Украйна може да се нуждае от внос на газ за 8 млрд. долара

В същото време стана ясно, че Украйна също може да има нужда от внос на газ за следващия отоплителен сезон. По думите на главния изпълнителен директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко страната ще трябва да внесе природен газ за до 8 млрд. долара.

Киев води преговори със САЩ за финансиране на покупки на втечнен природен газ, който да може да замести „синьото гориво“, доставяно по тръби, което страната купува от европейския пазар, допълни Витренко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Трябва да се мисли и гледа в бъдещето,пък ако можеше да се мисли критично!Изборът на тези два министера не е случайно,само намеквам,обогатен уран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Трябва да се мисли и гледа в бъдещето,пък ако можеше да се мисли критично!Изборът на тези два министера не е случайно,само намеквам,обогатен уран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
cherney
преди 1 година
Тоест, няма да могат да отидат на почивка в Петрозаводск, а децата им не могат да учат в Саратов!? Мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Хахаха, добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още