IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димо Гяуров: Хибридната война срещу България е успешна заради липсата на реакция

Необходимо е лидерство и целенасочено създаване на среда на сигурност, настоява бившият директор на Националната разузнавателна служба

10:12 | 07.06.22 г. 6
Димо Гяуров: Хибридната война срещу България е успешна заради липсата на реакция

Хибридната война и пропагандна реклама срещу България е успешна и става все по-успешна благодарение на липсата на реакция. Това мнение изказа в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria ген. Димо Гяуров, адвокат и бивш директор на Националната разузнавателна служба, за процесите в контекста на войната в Украйна.

“В нормалния, демократичен свят реакцията е налице – затварят се определени сайтове, трият се конкретни групи. Така начините за въздействие и промиване на мозъци чрез пласиране на дезинформация малко по малко намаляват. Има достатъчно много оторизирани органи в държавата, които биха могли да го направят, а и правителството е длъжник в това отношение”, коментира той и настоява да няма симулиране на създаване на среда без пропаганда.

Гяуров смята, че ситуацията е резултат от множество фактори. “От една страна е липсата на лидерство. От друга корупцията е много силен фактор. През годините руснаците много успешно се възползват от корумпираността на нашите политици и политически лидери. От трета страна е въпрос на оглупяване на нацията и необразованост. Иначе как да си обясним как толкова много хора се подвеждат по едни безумни публикации и внушения в социалните мрежи и започват да им вярват. Това е чиста глупост, но е факт”, посочи той.

Генерал Гяуров е сигурен, че в България има пробиви на чужди разузнавателни служби. Според него това се дължи и на факта, че страната ни “не случва на политици през последните години, което безкрайно много облекчава задачата”. 

“Реакцията на службите и на правораздавателните органи може да бъде само една и тя би трябвало да е насочена в една посока – наказване на виновните, или ако това не е възможно, особено когато става дума за чужди служби – предотвратяване на бъдещи събития”, съветва експертът.

Той е категоричен, че е необходимо лидерство и целенасочено създаване на среда на сигурност, а не симулиране на такава среда. „Естествено е, когато тя липсва, някой чужденец да си разиграва коня и да пласира своите опорки и наративи, както му е угодно”, даде пример бившият директор на НРС.

По думите му темата за суверенитета не интересува много широката публика, а от друга страна дебатите по нея са основно с политическа насоченост и в очакване на евентуални предсрочни избори.

“От друга страна защо някой да се занимава с чужди служби, след като това ще създаде дипломатически проблем, както и проблеми за него самия при евентуална смяна на политическата конюнктура. Предполагам, че има и умисъл българските служби да не се занимават с подобни парливи теми”, добави Гяуров.

Необходим ли е тест за лоялност в българските служби? Какво е отношението на българите към членството в ЕС и НАТО? Какви са възможните сценарии за войната в Украйна с намеренията на Путин и Кремъл? Защо страни като Швеция и Финландия, които традиционно са за неутралитет, се стремят към членство в НАТО? Ще настъпи ли разлом в мненията в ЕС, НАТО, в американското общество и в Европа за помощта към Украйна и как ще се развие противопоставянето? Каква е новата доктрина на НАТО и сигурността в Черноморския регион? Как влияят спекулациите за здравето на Путин и какво е влиянието на продължителната война върху руското общество? Може ли да се очаква недоволство от страна на обикновените руснаци да предизвика „някакво политическо решение за смяна на властта”?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.   

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
на медиите като инвестора , а също и на тролевите им ... да им се изтропам в устата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
Ефрейтор Димо Гяуров една нощ осъмна като генерал. Задължен е човекът да се отплаща. Но не ми е НИКАК убедителен. А медиите у нас "демократично" ни натрапват все такива "капацитети".Затова няма да успее идеологията на ФАЩ/НАТО, след които неохотно се тътри ЕС. НЕЩО сериозно издиша в днешните представи за демокрация и дипломация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Нещо за Русия да кажеш тролейбус? ЕС и САЩ вече разбрахме, че са "злото". Дай да чуем нещо за свободата на словото в Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
В нормален свят щеше да си блокиран заради всяване на омраза, рашизъм и фалшиви новини. В още по-идеален свят родителите ти нямаше да са те направили заради забрана на хора, които не са способни да възпитат и отгледат човек, да имат деца. Но за съжаление ти си тук. За още по-голямо разочарование не си в Русия при братята ти крепостните селяни, а си в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
"В нормалния, демократичен свят реакцията е налице затварят се определени сайтове, трият се конкретни групи." опа, чакай объркваме нещо концепциите... Нормално и демократично се трият и цензурират, викаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Въпреки, че ще прозвучи еретично, руската хибридна война срещу България е донякъде успешна, защото в България станаха твърде много онези, които поставят която и да е друга държава над България, а проруските формации и партии умишлено подклаждат тези настроения. Ако се видят коментарите им, веднага си проличава, че тези лица не считат България нито за своя родина, нито за своя държава и че нямат нищо против да ''отстъпят'' държавността ни, държавната ни територия и независимостта ни на русия. Точно те наричат Родината ни ''к0чина'', точно те хапят най- жестоко с цел да ни откажат от българското ни самосъзнание и някакси да ни ''приобщят'' към ''руският рай'', като ни пречупят националната гордост от това, че сме българи, а не руснаци, гърци, американци и т.н. и въпреки, че сме една шепа народ, зад гърба ни и в корените ни са положени цивилизационните основи на Европа и нашата народност е играла определящо значение за възникването и развитието й. .Ееее- сори- все още ИМА и хора като мен, които искаме България да е отделна от русия суверенна държава и поставяме българските национални интереси над руските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още