IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изтласка руския флот далеч от крайбрежието си

Киев, с подкрепата на Запада, ще опита да отслаби блокадата на черноморските си пристанища и да изнесе селскостопанската си продукция

11:16 | 07.06.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украинските Военноморски сили са изтласкали руския флот на около 100 километра от бреговете си, което ще облекчи блокадата на пристанищата, пише в дневната си сводка Института за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на данни от украинските военни и разузнаването на Великобритания.

Според тях Русия в момента разчита повече на бреговите системи "Бал" и "Бастион", разположени в окупираните Херсон и Крим, отколкото на системите на военните кораби. Руските военни подсилват своите позиции и на Змийския остров, а украинското Министерство на отбраната съобщи за разполагането на допълнителни ракети С-300 в Крим.

Това означава, че Русия променя тактиката си в Черно море и ще разчита на бреговата охрана, отбелязва ISW. Това е резултат от доставката на противокорабните ракети, които Украйна получи от Великобритания, Дания и други държави. По този начин Киев, с подкрепата на Запада, вероятно ще отслаби блокадата по пристанищата и ще може да опита да изнесе част от своята селскостопанска продукция.

По данни на украинските Военноморски сили в Черно море се намират около 30 кораба и подводници, които блокират гражданското корабоплаване.

В последните седмици блокираният износ на зърно от Украйна привлича вниманието на световната общност. Опасенията са, че недостигът на храни в Африка и Близкия изток ще предизвика сериозна политическа нестабилност в тези региони и нови бежански вълни към Европа.

По данни на украинските власти в силозите на страната в момента се съхраняват над 20 млн. тона зърно, чиято стойност се изчислява на 10 млрд. долара. Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди време, че с тези пари страната ще може да покрие бюджетния си дефицит за два месеца и да не разчита на финансовата подкрепа на международните институции.

Темата беше разисквана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. По време на реч на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по повод блокирания износ на зърно от Украйна, руският представител Василий Небензя напусна залата. Мишел коментира, че причината за това действие е нежеланието на Русия да чуе истината. Председателят на Европейския съвет беше в Одеса на 9 май и коментира, че е видял с очите си какво се случва на пристанището.

Позицията на Русия е, че Украйна и Западът сами блокират износа на зърно и обвиняват за това Москва. В същото време руските власти коментират, че са готови да дадат хуманитарен коридор за търговските кораби на Украйна, но ако в същото време поискаха премахването на санкциите срещу руския износ.

Шарл Мишел коментира пред Съвета за сигурност, че ЕС не е наложил никакви санкции срещу аграрния сектор на Русия и страната може да изнася съвсем спокойно своята продукция към трети страни.

Междувременно CNN съобщи за разрушаването на втория по значение зърнен терминал в Украйна - в Николаев, от руските военни. Това противоречи на всички заявления, направени от руските власти и от президента Владимир Путин, коментира Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Володимир Зеленски коментира по време на пресконференция късно снощи (6 юни), че знае за разговори между Русия и Турция за гарантиране на износа на селскостопански стоки от Украйна, но беше скептичен, че тази схема ще има успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Те сами се изтеглиха, ама ний ще напишем, че сме ги изтласкали! :D Е сега като ги "изтласкаха", потръгна ли търговията със зърно? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 5
otgorata
преди 1 година
А ти близач на краварския ботуш ли си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Даа, добре копейнишки "интелектуалецо". :)) Нещо от другите заучени фрази няма ли? Колегите ти близачи на москалски ботуш тук бая повече се стараят от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 6
otgorata
преди 1 година
Бегай за хонорара, че утре може и да няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ти причете ли статията бе, тaпир? Нещо за разрушаването на зърнени терминали да кажеш или само глупостите по план си дошъл да изшляпаш? Империя на злото - такива гнусотии само от пPocия могат да дойдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 7
otgorata
преди 1 година
Победите на украинците са вече всекидневие, такива успехи, светът гледа със зяпнали уста. Утре украински парад на победата в Москва, след седмица в Новосибирск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Устав на Организацията на Обединените нации Влиза в сила в съответствие с чл. 110 на 24.10.1945 г., в сила за България от 14.12.1955 г.Член 51Никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява НЕОТМЕНИМОТО ПРАВО НА ИНДИВИДУАЛНА ИЛИ КОЛЕКТИВНА САМООТБРАНА В СЛУЧАЙ НА ВЪОРЪЖЕНО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ЧЛЕН НА ОРГАНИЗАЦИЯТА, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Член 2 За постигане на целите, изложени в чл. 1, организацията и нейните членове ще действат съгласно следните принципи:2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове. 4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.http://trudipravo.bg/znanie-za-vas/2015-08-31-09-52-20/universalni-mezhdunarodni-aktove/985-ustav-na-organizatziyata-na-obedinenite-natzii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''...Самоцелни обиди към едни и НИКАКВА КРИТИКА към зелените палячовци..'' По принцип е под достойнството ми да комуникирам с теб, но специално втората част на коментара ти е потресаващ. Много чудно- значи, ако приемем, че ядрените оръжия на русия по някаква причина НЕ функционират, и някоя държава- или напр. извънземните - нападна русия с агресивна война, според теб, ние трябва да съчувстваме на агресора- нападател, да се съгласим с неговият казус бели, въпреки, че съгласно международното публично право, НИЩО не оправдава започването на една агресивна завоевателна война, да го оправдаваме в нашите и в чуждите очи, и да се ГАВРИМ с организирането на отбраната и със военната самоотбрана на нападнатата държава... Мдааа- повече няма какво да се коментира. Искрено пожелавам хипотетичният ми пример да се превърне в реалност за русия и за нейните граждани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
SnaGi
преди 1 година
Напълно съгласен в теб по 2 теми, сериозен дефицит на знания по история с обратен знак и че дебатът ни приключва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 5
serafima
преди 1 година
А руският флот къде изтласка азовскиата ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още