IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете на Netflix и BlackRock – сред санкционираните от Русия

Списъкът с 61 американци, публикуван от руските власти късно в понеделник, включва и служители на американската администрация

08:45 | 08.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Няколко известни американски изпълнителни директори, сред които Лари Финк от BlackRock Inc. и главните изпълнителни директори на Delta Air Lines Inc., Netflix Inc. и Universal Pictures, попаднаха в нов списък със санкции, които Русия наложи в отговор на строгите икономически ограничения, които Западът въведе срещу Москва.

САЩ, Великобритания и Европейският съюз наложиха прес последните месеци санкции срещу все повече юридически и физически лица, които според тях са замесени в руската инвазия в Украйна или са близки до руския президент Владимир Путин. Става дума за дълъг списък с руски официални лица, законодатели и военни. Правителствата са насочили санкциите си и към руски бизнесмени милиардери, както и към приятели и членове на семейството на Путин. Индивидуалните санкции се различават значително в зависимост от столицата, която ги налага, но обикновено включват ограничения за пътуване и замразяване на активи, пише The Wall Street Journal.В отговор Москва представи свой собствен списък на санкционирани западни служители. Късно в понеделник тя добави редица видни американски бизнес лидери. Министерството на външните работи на Русия съобщи, че ще наложи санкции срещу десетки американски граждани в отговор на „постоянно разширяващите се американски санкции срещу руски политически и обществени фигури, както и срещу представители на местния бизнес".

Кремъл заяви, че посочените лица ще бъдат включени в „стоп списъка", което означава забрана за пътуванията им до Русия за неопределен период от време. Кремъл не предостави повече подробности за това какво включват санкциите, нито за конкретните причини, поради които са насочени към посочените от него лица. В някои случаи в списъка са включени ръководители на компании, които са се изтеглили от Русия след инвазията или са предприели други действия, които Москва е критикувала по това време.

Така например Министерството на външните работи включи в списъка главния изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс. Около година преди войната Netflix навлезе на руския пазар. Малко след инвазията обаче тя заяви, че няма да допусне никакви руски канали в услугата, както се изисква от новите руски разпоредби. По-късно компанията напълно спря услугата си в Русия. Netflix отказа да коментира темата.

Списъкът включва и целия управителен съвет на Raytheon Technologies Corp. САЩ и съюзниците им изпращат оръжия на Украйна, включително противотанкови ракети Javelin, които се произвеждат от съвместно предприятие между Raytheon и Lockheed Martin Corp. Raytheon произвежда и зенитните ракети Stinger, които се доставят на Украйна. Представител на Raytheon не е бил открит веднага за коментар.

Главният изпълнителен директор на Delta и президентът на United Airlines Holdings Inc. също попаднаха в списъка. Западните държави забраниха на руските самолети да влизат във въздушното им пространство. В рамките на няколко дни след забраната Delta се отказа от код шеринг споразумението си с руския флагмански превозвач „Аерофлот", а трите основни американски превозвача спряха да летят над руското въздушно пространство. Delta отказа да коментира темата.

Президентът на Universal Pictures Питър Креймър също беше санкциониран. Студиото, подобно на други, заяви, че ще спре пускането на филми в Русия в отговор на инвазията. Представители на NBC Universal, собственост на Comcast Corp., не бяха открити веднага за коментар.

BlackRock отказа да коментира налагането на санкции на Финк.

Списъкът с 61 американци, публикуван от министерството късно в понеделник, включва и служители на американската администрация и бивши ръководители на други големи американски корпорации. Сред длъжностните лица, на които са наложени санкции, са министърът на финансите Джанет Йелън, министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм и директорът на комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

По време на пресконференция в понеделник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че не разполага с коментар по въпроса. В Държавния департамент, също в понеделник, говорителят Нед Прайс заяви пред репортери, че според него този ход подчертава дисбаланса между САЩ и Русия.

„Съединените щати са банков център, те са финансов център", каза той. „Това е държава, към която граждани от целия свят се стремят да пътуват, в която граждани от целия свят се стремят да образоват себе си и своите семейства. Така че, разбира се, винаги ще има присъща асиметрия между стъпките, които Руската федерация предлага, и това, което ние, заедно с нашите съюзници и партньори, правим в отговор на бруталната война на Русия срещу Украйна“.

Санкционирани бяха и ръководители на рейтингови фирми, управлявани от S&P Global Inc., Moody's Corp. и Fitch Group - всички те предприеха бързи действия след началото на войната, за да намалят кредитния рейтинг на Русия. Говорител на Fitch отказа да коментира включването в списъка на президента и главен изпълнителен директор Пол Тейлър. Говорител на S&P също отказа да коментира темата.

В списъка е включена и Адена Фридман, президент и главен изпълнителен директор на Nasdaq Inc. Включена е и Джефри Спречър, председател и главен изпълнителен директор на Intercontinental Exchange Inc., която е собственик на Нюйоркската фондова борса. Както ICE, така и Nasdaq спряха търговията с акции на няколко руски компании, листнати в САЩ, малко след началото на инвазията. Представители на ICE и Nasdaq отказаха коментар по темата.

Пълният списък със санкционираните е тук - на руски и английски езици

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
...санкционирани от пPocия...аахаха и сега какво? Сигурно имоти имат в пPocия или децата им там живеят или много бизнес имат там...хахаааа, видяла жабата че коня налага санкции и тя вдигнала крак! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още