IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: От Украйна зависи да се реши проблемът с износа на зърно от страната

Според руския външен министър Москва вече е поела необходимите ангажименти в това отношение

13:54 | 08.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Evrim Aydin/Getty Images</em></p>

Снимка: Evrim Aydin/Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда (8 юни), че от Украйна зависи да се реши проблемът с възстановяването на доставките на зърно, премахвайки мините от пристанищата си, съобщава Ройтерс.

Лавров каза, че от руска страна не се изискват никакви действия, тъй като тя вече е поела необходимите ангажименти.

„Ежедневно заявяваме, че сме готови да гарантираме безопасността на корабите, напускащи украинските пристанища и насочващи се към Босфора, готови сме да направим това в сътрудничество с турските ни колеги“, каза той след разговори с турския външен министър.

„За да се реши проблемът, единственото нужно нещо е украинците да пуснат корабите от своите пристанища – или като ги разминират, или маркират безопасни коридори, нищо повече не е нужно“, каза още той.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а западните страни обвиняват Русия, че създава риск за световен глад, затваряйки украинските пристанища в Черно море.

Москва отрича да е отговорна за международна продоволствена криза, поставяйки вината върху западните санкции.

Според Лавров основният проблем е, че украинският президент Володимир Зеленски „категорично отказва“ да реши проблема с минираните пристанища.

„Ако сега са променили позицията си, тогава от наша страна няма усложнения, нека видим как предварителните споразумение, които обсъждахме вчера и днес, могат да бъдат приложени на практика“, допълни Лавров.

Турският външен министър от своя страна каза, че планът на ООН за възстановяване износа на украинско зърно по морски коридор е „разумен“ и изисква повече разговори с Москва и Киев, за да се гарантира, че корабите ще бъдат в безопасност.

Мевлют Чавушоглу каза след срещата си с Лавров в Анкара, че тя е била плодотворна, включително с предполагаема воля за завръщане към преговори между воюващите страни за възможно спиране на огъня.

Заради заплахата от продоволствена криза ООН призова Украйна и Русия, както и морската им съседка и страна в НАТО Турция, да осигурят коридор за износ на зърно. Всяка сделка може да включва турски военноморски ескорт за танкери, напускащи Одеса и други украински пристанища – които в момента са блокирани от руския флот – и продължават през турските проливи към световните пазари.

„Различни идеи бяха представени за износа на украинско зърно за пазара, а последният е планът на ООН с механизъм, който може да бъде създаден между ООН, Украйна, Русия и Турция“, каза Чавошоглу.

„Смятаме това за разумно“, добави той. „Разбира се, и Украйна, и Русия трябва да го приемат“.

Турция, която има добри отношения и с Киев, и с Москва, по-рано е казвала, че е готова да поеме роля в рамките на „механизъм за наблюдение“, ако бъде постигната сделка.

Във вторник руският и турският министри на отбраната обсъдиха потенциален коридор за износ на зърно, а високопоставен турски представител каза, че Анкара очаква напредък на срещата с Лавров.

След началото на инвазията Турция полага усилия да бъде медиатор в спиране на огъня между двете страни, но преговорите секнаха. Анкара критикува инвазията на Москва и изпрати на Киев бойни дронове, но отказа да наложи санкциите на Запада върху Москва, с която има близки търговски отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
МОСКВА, 08.06.2022 15:1 (БТА) Главният равин на Москва е напуснал Русия заради натиск да подкрепи войната в Украйна Главният равин на Москва е напуснал Русия, след като е бил подложен на натиск да подкрепи руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от негов роднина.Роденият в Швейцария Пинкас Голдшмит е главен равин на Москва от 1993 г. и председател на Съвета на равините в Европа."Най-после мога да споделя, че моите свекъри главният равин на Москва Пинкас Голдшмит и Дара Голдшмит бяха подложени на натиск да подкрепят "специалната операция" в Украйна и отказаха", каза в свое съобщение в "Туитър" Авитал Чижик-Голдшмит. Чижик-Голдшмит, базирана в Ню Йорк журналистка, каза че Пинкас Голдшмит е отлетял за Унгария две седмици след началото на инвазията на 24 февруари, занимавал се е с набиране на средства за бежанци в Източна Европа, след което отпътувал към Израел.Еврейски организации в Русия застъпват по-критичен тон за войната в Украйна от други религиозни групи, включително влиятелната Православна църква, която подкрепи кампанията, отбелязва Ройтерс. На 2 март главният равин на Русия Берел Лазар призова участниците в конфликта да "заглушат оръжията и да спрат бомбите", въпреки че не осъди руския президент Владимир Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още