IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орлин Радев: Предприемачите трябва да са отворени и да се развиват със средата

Сигурността и предвидимостта не са най-важните неща за една компания в началото, казва изпълнителният диpeĸтop нa АМРЕСО

08:46 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;AMPECO&nbsp;</em></p>

Снимка: AMPECO 

Opлин Paдeв e изпълнитeлeн диpeĸтop нa АМРЕСО и вoдeщ eĸcпepт в сферата на eлeĸтpoмoбилнocтта и създаване на софтуерни решения за зapeждaнe нa eлeĸтpoмoбили в cвeтoвeн мaщaб.

Като сериен предприемач той стартира първата си компания, когато е едва на 17 години и я продава успешно само година по-късно. Впоследствие създава бизнеси в различни сектори, а от 2018 г. насам стартира и е изцяло фокусиран върху AMPECO – българска продуктова компания, която разработва софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електрически автомобили. Продуктът на AMPECO се използва на шест континента, а в компанията вече работят над 70 служители.

Орлин е изключително ангажиран със стартъп екосистемата в България. Винаги е стартирал бизнес начинанията си с партньори и е помогнал на много други компании като ментор и ангел инвеститор. 

Той е част от менторския екип на предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и ще се проведе на 28 юни от 14 часа в зала "Васил Левски" на хотел Hyatt Regency Sofia. Като ментор по време на събитието Орлин ще консултира една от общо шест стартиращи компании за развитие на техния бизнес. 

- Развива ли се предприемаческата общност в България и какви трябва да бъдат предприемачите днес, за да направят бъдещето по-добро от настоящето?

За да си добър предприемач, трябва да имаш примери - и в добрия, и в лошия смисъл. В добрия смисъл успехът в бизнеса на един човек винаги вдъхновява хората около него да тръгнат по този път. В лошия, колкото повече предприемачи има около теб, толкова повече чужди грешки ще видиш и ще се поучиш от тях. Това е дългият отговор на въпроса - предприемаческата общност в България се развива, защото вече има успехи, които да те надъхат и да ти дадат увереност, има и хората, менторите, които да ти дадат правилната посока, ако си объркал пътя. Затова и предприемачите днес трябва да са отворени да се учат постоянно и да се развиват със средата около нас и потребностите на клиентите. Същевременно им трябва и фокус да търсят дълбочината в проблемите, които опитват да решат.

- Пътят на един нов продукт или услуга до пазара е изпълнен с предизвикателства. Има ли общовалидни съвети за предприемачите, с които да успеят да заобиколят подводните камъни?

На първо място, бих извел това, че е важно възможно най-скоро да дадеш продукта в ръцете на реални клиенти. Предположенията за това, което трябва да бъде продуктът, е важно да бъдат валидирани максимално бързо с реални клиенти и на релевантния пазар. Други две неща, които бих посочил и които може би нa пpъв пpoчит cи противоречат: първото е фокусът - много е важно един предприемач да е упорит в посоката, която е избрал, за да мoжe дa издъpжи нa тpyднocтитe. В същото време е добре да усетиш кога усилията ти няма да доведат до повече резултати. С други думи е важно и дa знaeш ĸoгa e вpeмe дa ce oтĸaжeш, зa дa cпacиш coбcтвeнoтo cи здpaвe, eмoции и pecypcи и дa пpoдължиш нaпpeд с нови идеи и проекти.

- Живеем във време, в което комуникацията между хората може да се осъществява по множество различни канали и всички ние сме по-свързани от всякога. Колко лесно е обаче за един млад предприемач да срещне съмишленици, с които да превърне иновативната си идея в успешен бизнес?

Наистина в днешни дни е много по-лесно да установим контакт с нови хора и да споделим идеите си. Въпросът обаче е колко лесно е да срещнем правилните хора. Ще ви дам пример - AMPECO има шестима основатели, което е доста нетипично. С повечето от тях сме работили заедно по други проекти преди това и в началото знаехме силните и слабите си страни. Да намериш правилните съмишленици днес е по-лесно отвсякога - от една страна, има много локални събития за предприемачи, които са добро място да се запознаеш с потенциални партньори. В същото време, създаването на международни контакти също е улеснено - Linkedin, релевантни тематични групи и онлайн събития са начини да направиш необходимите контакти, а видео разговорите са норма и срещи се уреждат сравнително лесно.

- Живеем в несигурни времена. Възможно ли е за един стартиращ бизнес да постигне сигурност и предвидимост на развитието си в бъдеще и как може да стане това?

Сигурността и предвидимостта не са най-важните неща в началото. Потенциалът за растеж, важността на проблема, който се решава, и размерът на пазара - това са нещата, които трябва да „уцели” един предприемач. Като към това се добавят правилните хора, които да реализират идеята. Останалото започва да се нарежда по-лесно.

Несигурните времена в същото време могат да бъдат най-добрата среда за стартиране и развитие - пластовете се разместват, а гъвкавостта на стартиращите компании и възможността да навигират бързо променящите се външни условия могат да бъдат решаващ фактор за успех.

- Приемствеността и предаването на опит са едни от ключовите за успеха фактори. Как и къде виждате Вашата роля, и на успешните предприемачи като цяло, да запалите повече млади хора да реализират своите идеи?

Тук можем да се върнем към първия въпрос. Предприемаческият успех в България в последните 10 години неминуемо води към нова искра за стартиращите компании. Ние, хората, които през този период сме изграждали бизнес - понякога успешно, понякога не, сме на линия за съвет, за подкрепа, има и колеги, които дори финансират нови идеи. Това обаче е само един аспект.

Аз вярвам, че например в екипа на AMPECO всеки един колега взима от опита на основателите и един ден може сам да направи своя компания. Ние наистина държим на това, затова и компанията развива своя екип тук в България. И още нещо - наскоро ние обявихме програмата си за опции за придобиване на акции за служителите. Така може да се окаже, че ние след време ще подкрепим и финансово стартирането на нови бизнеси. Да не забравяме, че опциите на служители на „Телерик“, които се реализираха след придобиването на компанията от Progress, дадоха начален тласък за стартирането компании като Payhawk, OfficeRnD, Gtmhub. Ще съм много щастлив, ако в бъдеще и AMPECO има такъв ефект върху предприемаческата екосистема.

Конференцията Founders Today на Investor.bg ще се проведе на 28 юни от 14:00 часа в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia. Събитието дава възможност на бъдещите лидери да се срещнат с вече доказалите се и утвърдени имена в сектора, които ще ги консултират на живо в експертни менторски сесии как да развият бизнеса си.

​Ако искате да сте сред start-up и scale-up компаниите, които да получат този шанс, кандидатствайте на страницата на събитието на Investor Media Pro до 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още