IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски смартфони наводняват пазара в Русия

Xiaomi, Realme и Honor завладяват все по-голям пазарен дял в отсъствието на Samsung и Apple

10:10 | 10.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Работник сканира баркодовете на смартфони 6A на Xiaomi Corp. в център за дистрибуция, управляван от Alibaba Group Holding Ltd., в Домодедово, Русия. <em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Работник сканира баркодовете на смартфони 6A на Xiaomi Corp. в център за дистрибуция, управляван от Alibaba Group Holding Ltd., в Домодедово, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Пазарният дял на китайските производители на руския пазар на смартфони е скочил значително през май, след като производители като Apple и Samsung преустановиха новите продажби в Русия, а западните санкции натежаха върху руската икономика.

По данни на мобилната мрежа МТС, споделени с Ройтерс, китайските производители Xiaomi, Realme и Honor са реализирали 42% от продажбите на смартфони в Русия през май 2022 г. - в сравнение с 28% през същия месец на миналата година.

Южнокорейската компания Samsung загуби мястото си на пазарен лидер с 14% от продадените устройства спрямо 28% миналата година, а делът на Apple спадна до 9% от 12%.

Като цяло продажбите на смартфони са намалели с 26% на годишна база, съобщиха от MTS, тъй като западните санкции и прекъсването на веригата за доставки са засегнали сериозно потребителската икономика в Русия.

Apple и Samsung спряха продажбите на нови продукти в Русия, след като Москва изпрати армията си в Украйна в края на февруари, но търговците на дребно успяха да изразходват съществуващите запаси.

Кремъл също така предприе действия, за да позволи на руските компании да доставят някои продукти, включително смартфони, без разрешението на притежателя на лиценза в рамките на така наречената схема за „паралелен внос".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, ситуацията в Индия е същата. Като нямаш пари - китайците ще ти дадат нещо. Еее, няма да е Епъл, ама който няма пари, няма избор (бай тошо).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
forexar
преди 1 година
Koлко неочаквано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още