IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

54% от държавните болници не генерират загуби, твърди зам.-министър

През август предстои въвеждането на електронните хоспитализации

11:52 | 14.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/ Bloomberg

Финансовото състояние на болниците като цяло е стабилно. От 62-те държавни болници, които Министерството на здравеопазването следи и има участие в тях, около 54% не генерират загуби. Това каза по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев.

По думите му критичните болници са „Пирогов“, „Александровска“, „Свети Георги“ в Пловдив и болницата за хематологични заболявания в София, които лекуват и най-тежко болните пациенти.

Грибнев даде пример с болниците в Самоков и в Гоце Делчев и уточни, че те са общински, но се държат добре финансово и се развиват. „Болницата в Чирпан обаче не успява да се развие. Тези, които се държат добре финансово, ще продължат да съществуват, но тези, които не се държат стабилно финансово, сме предприели мерки да предоставят адекватни и детайлни бизнес планове“, каза заместник-министърът на здравеопазването. 

„Когато една болница има достатъчно пациенти, би трябвало да получава достатъчно средства за нейното финансиране“, коментира още Грибнев.

Той уточни, че се осъществява контрол относно фалшивите хоспитализации и където е необходимо, се изпращат проверки.

Електронното здравеопазване върви - въведохме електронното направление, а през август предстои да въведем електронната хоспитализация, каза още Грибнев. По думите му за една седмица има около 1,4 млн. електронни направления в системата.

„Когато системата стане видима за всички след въвеждането на електронното направление, ще можем да кажем къде и в кои болници има голямо натоварване“, допълни той.

Грибнев припомни, че в момента е в ход процес на приемане на наредбата за електронното здравеопазване. „Надявам се тази актуализация на бюджета да бъде приета, защото е изключително важно“, каза още заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Алтернативното заглавие - 46% от болниците генерират загуби. Не звучи добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
penman
преди 1 година
Този некадърник да не говори глупости. И той е рожба на най-голямото недоразумение сред завършилите медицина - лобиста Стойчо Кацаров, който никога не е практикувал като лекар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още