IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги и Фон дер Лайен в търсене на по-силни енергийни отношения с Израел

ЕС се обръща към няколко производители на газ след инвазията на Русия в Украйна, опитвайки се да си подсигури алтернативни доставки

16:38 | 14.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Италия Марио Драги се срещнаха с представители на Израел във вторник, търсейки начини да засилят енергийните си отношения с близкоизточната страна и да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

Европейският съюз (ЕС) продължава да проучва два „големи“ енергийни проекта с Израел, заяви Фон дер Лайен. Единият е захранващ кабел, свързващ Израел с Кипър и Гърция. Другият е тръбопровод за природен газ и водород в Източното Средиземноморие.

„Поведението на Кремъл само засилва нашата решимост да се освободим от зависимостта си от руските изкопаеми горива“, каза Фон дер Лайен в изявление в Южен Израел. „Сега проучваме начини да засилим енергийното си сътрудничество с Израел“, допълни тя.

Драги повтори тези коментари след среща с израелския премиер Нафтали Бенет.

„Искаме да намалим нашата зависимост от руския газ и да ускорим енергийния преход към климатичните цели, които сме си поставили“, каза Драги.

ЕС се обръща към няколко производители на газ след инвазията на Русия в Украйна, опитвайки се да си подсигури алтернативни доставки. Тъй като ЕС внася около 40% от газа си от Русия миналата година, може да се наложи да се обърне към множество източници за горивото – както и да увеличи възобновяемите източници – за да отговори на търсенето.

ЕС води преговори с Израел през последните месеци, за да праща газ към Европа през Египет, който има терминали за износ на втечнен природен газ.

Израелският министър на енергетиката Карине Елхарар наскоро възобнови план за спиране на ново проучване за газ в Източното Средиземноморие, обявявайки, че по-късно през годината ще започне търг за лицензиране.

„Европа се нуждае от енергоизточници, а Израел има природен газ в нашите икономически води“, каза Бенет заедно с Драги. „Това е добра новина за Израел, Италия и Европа“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Впрочем и Шах Дениз - азерското находище - дето ВР го разработваха, същата работа. Мериха резервите във футища, за да го изкарат по-голямо, а реално то е колкото добивът на Газпром за 8 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Само където залежите в Източното средиземноморие, макар и не незначителни са жалки, сравнени с руските. За да изглеждат по-внушително - посочиха някакви цифри в кубически футища, докато руснаците смятат в кубически метри. Отделно доста големи компании вече взеха концесии, та ще трябва да се преговаря с тях. Помня, че това дискутирахме с Мариан преди време: т.нар. "колосални залежи" на газчица около Израел и Египет, които се оказаха далеч не толкова колосални. Ама върви уверявай това на акушерката и драгинко. Те не страдат от излишък на мозък и знания. Нищо де, нека избичат тръбите, ЕС ще изгори залежите от тоя район за 5-6 години и пак ще се моли на руснаците. Ама то и това няма да стане, защото Израел и Египет ще им дадат колкото за бог да прости - нали и те разчитат на тоя газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още