IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как войната в Украйна пренасочи износа на българско вино към САЩ?

Южна Корея е нов пазар, на който винопроизводителите в България възлагат големи надежди, каза Галина Нифору от браншовата организация на износителите на вино

20:47 | 14.06.22 г. 1
Как войната в Украйна пренасочи износа на българско вино към САЩ?

Мащабните планове за износ на българско вино към Украйна от миналата година, които бяха стопирани от войната, са пренасочени към американския пазар. Това каза Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-благонадеждните пазари за българското вино са ЕС, САЩ, Япония, Южна Корея, Скандинавието. Изнасят се висококачествени български вина, позиционирани в средния ценови сегмент. 

"В момента не може да се говори за увеличение на износа, тъй като две години имаше значителни проблеми, свързани с пандемичните ограничения. В Китай, например, има драстичен спад на износа, защото страната е затворена. Но в САЩ износът има значителен ръст и върви дори по-добре от планираното", коментира гостът.

Нифору посочи, че Южна Корея е един нов пазар, на който винопроизводителите в България възлагат големи надежди. "Организирани са, макар и от разстояние, множество промоционални дейности, като българското посолство е помогнало много и вече има добри местни партньори. Там вината, които се изнасят, са "скъпи български, хубави вина" и има платежоспособни потребители, които ги оценяват", каза събеседникът.

По думите й ефектът на инфлацията все още не се усеща с пълна сила от износителите на вино, но скокът на цените при консумативите вече се отразява в крайните цени, като се очаква през септември месец да има увеличение.

"Международните сортове са много важни, но трябва да наблягаме на нашите, местни сортове. Маврудът е добре познат от червените и рубинът също се налага. От белите - димят и мискет. Те са по-малко познати, но мисля, че маврудът е локомотивът, който дърпа интересните български сортове да бъдат по-познати на международните пазари", отбеляза Нифору.

Какво да очакваме от 11-тото издание на Балканския винен фест в София, което се открива в четвъртък, 16 юни, пред НДК и където “поне десет български изби правят дебюта си”?

Още от разговора вижте във Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
potentielle_energie
преди 1 година
Станимашка малага (или Асеновградска малага) е червено десертно ликьорно вино, което се произвежда в района на гр. Асеновград от грозде от сорта Мавруд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още