IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от агресивно покачване на лихвите понижиха европейските индекси

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 намаля с 1,26%

19:58 | 14.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Опасенията, че устойчиво високата инфлация може да принуди централните банки да предприемат по-агресивно затягане на паричната политика, доведоха до понижения на европейските борси, които записаха сесия на червено във вторник, съобщи CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 намаля с 1,26% до 407,32 пункта.

Измерителят САС се понижи също с над 1% до 5949,84 пункта, а показателят DAX с 0,91% до 13 304,39 пункта. Индексът FTSE записа понижение от 0,25% до 7187,46 пункта.

Инвеститорите са в очакване на резултата от заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще приключи в сряда. Прогнозите са за още едно повишение на лихвите в размер на 50 базисни пункта, макар че някои трейдъри се подготвят и за по-голямо увеличение от 75 базисни пункта.

Ден по-късно Английската централна банка (АЦБ) също ще проведе заседание, като се очаква да приеме петото поредно лихвено повишение от миналия декември насам.

Миналата седмица стана ясно, че темпът на покачване на потребителските цени в САЩ е достигнал нов 40-годишен връх - данни, които по всяка вероятност ще повлияят на решението на Фед за следващия му ход. Именно опасенията за твърде агресивно затягане на паричната политика доведоха до трудното началото на седмицата за Wall Street - в понеденик измерителят S&P 500 записа най-лошия си ден за годината и навлезе в меча територия.

Данните през деня показаха, че германската инфлация е достигнала 50-годишен връх от 7,9% на годишна база през май, докато безработицата във Великобритания е отбелязала първото си повишение от близо година, достигайки 3,8% в периода февруари - април.

Що се отнася до индивидуално представяне, финландската компания Fortum добави 6,5% към капитализацията си, повеждайки ръстовете в Stoxx 600. На дъното на показателя бе френската IT компания Atos, чиито ценни книжа поевитняха с 23%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Ако икономиката на Япония в миг изчезне, ще я заменят бързо. Ако икономиката на Русия в миг изчезне - ще има яко хеви метъл по целия "цивилизован" свят. Ще се тресат до падане на ченета и коси постоянно настръхнали като моята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Тепърва ще става все по-страшно за тия, които се зъбят на Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още