IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Чрез вота на недоверие ГЕРБ се опитва да предизвика предсрочни избори

Най-голямата опозиционна партия в парламента вече е изолирана и няма да успее да направи коалиция, посочи проф. Росен Стоянов

14:47 | 15.06.22 г. 2
Политолог: Чрез вота на недоверие ГЕРБ се опитва да предизвика предсрочни избори

„Политиците в ГЕРБ са наясно, че дори да вземат най-високия резултат на евентуални избори ще им е изключително трудно да формират коалиция. В близките години управлението на България ще е само коалиционно, няма партия, която да спечели 50%. Социологията показва, че ГЕРБ ще вземе превес, но ще им бъде трудно да съберат 120 депутати, за да управляват отново”, смята професорът какви са шансовете на най-голямата опозиционна партия в парламента.

Според него настоящото правителство наистина е допуснало грешки, но има и своите постижения, които обаче не се комуникират ясно на обществото. „Дори самият Кирил Петков призна в интервю, че правителството не комуникира добре това, което е свършило“, посочи Росен Стоянов, допълвайки, че кабинетът е направил „известни реформи“ и е заменил част от старите лица по високите етажи на управлението.

Политологът обаче разкритикува политиките на настоящото правителство в икономическата сфера и ги определи като „странен полъх с асоциация отпреди 30 години”. За това даде и пример.

„Когато се случи бедствие или наводнение, министрите веднага тръгнаха из страната и започнаха да обещават пари, а в една капиталистическа страна сградите просто трябва да са застраховани. Действията на управляващите са с полъх към миналото, а реформите, които държавата осъществява, трябва да са в обратна посока. Застрахователната полица ще е по-евтина от държавните пари за поправка”, категоричен е проф. Стоянов.

Той смята, че все още има маневри, чрез които правителството може да оцелее, но ситуацията като цяло е непредвидима. „Правителството може да оцелее чрез парламентарни хватки и трикове, номера с кворума. Ако бюджетът не мине обаче, това е равностойно на вот на недоверие и честният подход е отиване на нови избори”.

Как ще продължи промяната без „Има такъв народ“? Остава ли управляващата коалиция в миналото? Има ли инструменти, с които може да се удължи изкуствено живота на правителството? Ще има ли още отцепници, които да доведат до разпад на управляващата коалиция? Какъв е моралът на политиците и къде минават червените линии на властта? Какво искат от политиците обикновените българи на фона на нарастващата инфлация и военните действия недалеч от страната ни? Ще излезе ли поредният нов месия, който да преобърне политическото статукво? Може ли гражданското общество да упражни натиск върху политическата класа?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
И после бай Ставри, 2ри етаж, Западно изложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Българските предатели трябва да се свалят от власт и да се съдят за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още