IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин потвърди подкрепата на Китай за сигурността на Русия

Китайският президент разговаря по телефона с руския си колега и до голяма степен повтори предишните си коментари

22:30 | 15.06.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/EPA/MARK R. CRISTINO</em></p>

Снимка: БГНЕС/EPA/MARK R. CRISTINO

Китайският президент Си Дзинпин потвърди подкрепата си за опасенията на Русия за сигурността ù във втория си телефонен разговор с Владимир Путин след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, съобщи китайската държавна телевизия CCTV, цитирана от Bloomberg.

Репортажът за разговора, който се проведе навръх 69-ия рожден ден на Си Дзинпин, до голяма степен повтаря предишните коментари на Китай за Русия, включително призив към Путин и другите страни да работят за решение на Украйна.

"Китай е готов да продължи взаимната си подкрепа с Русия по въпроси, свързани със суверенитета, сигурността и въпроси от голямо значение", е заявил китайският президент, цитиран от CCTV.

В отчет на Кремъл за разговора се казва, че китайският президент е отбелязал "легитимността на действията на Русия за защита на нейните основни национални интереси в лицето на предизвикателствата за сигурността, създадени от външни сили".

САЩ притискат Си Дзинпин да заеме по-критична позиция срещу Путин за войната в Украйна. Пекин не се присъедини към санкциите, наложени от САЩ, Европейския съюз, Япония и други страни срещу Москва след инвазията, въпреки че компаниите му до голяма степен се опитаха да се съобразят със санкциите.

Си Дзинпин и Владимир Путин имат дългогодишни отношения и като цяло са възприели подхода да не си пречат по въпросите на външната политика. Кремъл обяви в сряда, че китайският президент планира да изпрати видео обръщение до Международния икономически форум на Путин в Санкт Петербург тази седмица - събитие, което много чуждестранни посетители избягват тази година.

Въпреки това Си Дзинпин се старае да позиционира Китай като отговорна сила. Той е казал на Путин, че Китай винаги е вземал независими решения по въпроса с Украйна, според репортажа на CCTV.

Си Дзинпин е призовал другите страни да играят отговорна роля в разрешаването на кризата. Путин от своя страна е предложил подкрепата си за Китай по различни въпроси, включително Синдзян, Тайван и Хонконг, заявявайки, че Русия се противопоставя на всяка намеса в китайските дела.

В разговора си през февруари Си Дзинпин заяви, че Китай подкрепя Русия и Украйна за "решаване на проблемите чрез преговори".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
кво... че ако русия не бъде унищожена, света ще пати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
doba
преди 1 година
Докато Киев и Москва се млатят на единия ринг, на другия Китай и САЩ все още се гледат под вежди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
... ама сатанистите си имат началник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
ing5rov
преди 1 година
еми той Кисинджър предупреждаваше , ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още