IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на наеми в София: Възстановяване на различни скорости

Заради инфлацията наемодатели вдигат офертните наеми, въпреки че за момента това поведение не е тенденция на пазара

08:10 | 16.06.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търсенето на жилища под наем в София нараства след отпадането на противоепидемичните мерки, но не всички сегменти на пазара се възстановяват с еднакъв темп. Това показват наблюдения на брокери на недвижими имоти, до които Investor.bg се допита.

Повишен интерес има към едностайните и двустайните жилища, а при тристайните търсенето нараства по-плавно. Засега почти без промяна остава интересът към многостайните апартаменти, казва Стелияна Василева, брокер в агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

Тенденция за възстановяване на пазара на наеми в столицата отчита и Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“. Търсенето обаче не се е възстановило напълно спрямо нивата преди пандемията, допълва тя.

Брокери наблюдават от март насам засилено търсене на имоти под наем от украински и руски граждани. В страната ни се преместват цели фирми и отдели. „Сключват се сделки за апартаменти, които в нормални условия не биха се отдали толкова бързо или наемната им цена би била по-ниска“, казва Стела Михова, мениджър на отдел „Наеми“ в Primo+ недвижими имоти. „Срокът за наемане на един имот също е от значение. В началото по-голямата част от наемателите от Украйна искаха да наемат за по-кратък период от 3-4 месеца, което също се отрази на цената“, допълва тя.

Пазарът на жилища под наем в София пострада по време на пандемията заради наложената работа от вкъщи и решението на някои наематели да се върнат в родните си места. Според Михова обаче търсенето по време на пандемията е било забавено само в първите два месеца, когато заради несигурността за икономиката хората са се притеснявали да предприемат действия по смяна на жилище. С течение на времето обаче те са се приспособили към новата реалност.

По време на пандемията наемателите са се преориентирали в предпочитанията си, като са избирали по-големи апартаменти заради работата от вкъщи, както и по-функционални и добре обзаведени жилища заради необходимостта да прекарват повече време в тях, казва Михова.

Наемодатели вдигат наемите заради инфлацията

Средните цени на жилищата под наем в София са 350 евро за двустайни апартаменти и около 500 евро за тристайни, сочат данните на „Адрес“. Цените варират според локацията, сградата и обзавеждането на жилището, отбелязва Тенекеджиева.

Още в края на миналата година наемните цени на някои типове имоти са отчели ръст, догонващ нивата преди пандемията, а на места дори има индикации за по-високи офертни цени заради инфлацията. „Вече има собственици на имоти, които инициират увеличаване на офертните цени. Когато един имот се освободи от наемателите си, наемодателите, които го връщат обратно в оборота на пазара, задават по-висока цена“, казва Василева. Това поведение обаче все още не е установено за целия пазар и засега не може да се определи като тенденция, уточнява тя.

Данните на „Явлена“ показват, че нивата на двустайните апартаменти в София варират между 240 евро и 550 евро, а на тристайните се движат между 350 евро и 1000 евро, като тук значение има и наличието на гараж или паркомясто. В Primo+ отчитат задържане на наемите на тристайни апартаменти и ръст при двустайните с 10% спрямо 2021 г. В някои райони на София цените са се покачили значително, а в други са се задържали на същите нива.

Традиционно най-високи са наемите на апартаменти в идеалния център, „Оборище“, „Изток“ и около Южен парк и „Лозенец“. По-бюджетни варианти може да бъдат намерени в квартали като „Овча купел“, „Люлин“ и „Надежда“. „Всяко правило си има изключения, най-голяма тежест при вземането на решение от наемателите в момента има състоянието и функционалността на апартамента“, отбелязва Михова.

Студенти, служители в IT и финансовата сфера са наематели, които живеят под наем за не повече от една-две години, преди да се ориентират към покупка на жилище. Въпреки високите цени и поради липсата на други инвестиционни инструменти настоящите купувачи придобиват имоти и сега, отбелязва Василева. „Малко са хората, които чакат пазарът да се стабилизира или да тръгне надолу“, допълва тя.

Според брокерите в динамичните пазарни условия е трудно да се каже дали наемателите или наемодателите са в по-силна позиция. За собствениците е важно да ограничат риска имотът им да остане незает или да има честа смяна на наематели. Те се стремят към намирането на качествен и коректен наемател, с предвидимост и дълготрайност на взаимоотношенията, отбелязва Василева.

Според Михова наемодател, който отдава нов двустаен апартамент в предпочитан район, ще бъде в по-силна пазарна позиция. В същото време собственикът на двустаен апартамент със старо обзавеждане, който се нуждае от ремонт и се намира в квартал с недобра инфраструктура, вероятно ще бъде принуден да направи компромис с цената на наема или типа наемател, тъй като в момента няма интерес към такива имоти.

Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
Crux
преди 1 година
Deja Vu.Спомням си добре как 2008-а брокерите бодро обясняваха как никакъв спад не се очаква, ръстът ще бъде минимум 15% годишно в обозримо бъдеще, хубавите и качествени имоти никога не губят стойност, търсенето надвишава предлагането в пъти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
penman
преди 1 година
Каврък, вместо да пишеш поредните глупости, вземи да работиш, че иначе никога няма да си купиш собствено жилище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ние сме в галопираща инфлация (над 10%), но мисирките нямат инструкции да говорят. Пречи на евроатлантическите ценности. Ако много прецизно се измери по старата технология от 80-те години, САЩ също са в галопираща инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.Това е публикувано на 14.Юни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ето Ви цитат от статията който е чисто внушение и манипулация "Малко са хората, които чакат пазарът да се стабилизира или да тръгне надолу, допълва тя."Коя е тя ?Брокерка която живее от комисионни?Да очакваме брокерката да каже че има настроения към спад в цените от купувачите ли ?Смешно е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Искам да потърсите отговорност на всички брокери,агенции,посредници,строители дето цитирате нон стоп,за изявленията и внушенията им пак в такива статии за това че лихвите щели да си останат ниски,за това че цените били нормални и балон нямало,защото в момента на всички пазари глобално цените на жилищата започват да коригират в посока надолу к купувачите се изтеглят от пазарите защото банките започват ударно к агресивно да вдигат лихвите.Още в началото на годината ме бяхте цитирали в Ваша статия наред с всичките тези посредници и още тогава бях обяснил че тези нива на инфлация ще обърнат пазара след 6 месеца заради лихвите ,инфлацията и ерозията на доходите в домакинствата .Вече сме средата на годината и процесите са в ход,но продължаваме да говорим за възстановяване на наемния пазар като всъщност виждаме че реално наемите общо взето са си същите,продължаваме да говорим за инвестиции при положение че при тези наеми инвестицията в имот не само че не е инвестиция ами се превръща в огромна загуба на всички които се подлъгаха да си спасявали парите в имоти в последните година,две.Внушенията в такива материали смятам аз би трябвало да бъдат преследвани от закона защото брокера,предприемача,посредника ,банката нямат интерес цените да падат,те имат интерес и работят в посока цените да не падат за да могат максимално да натоварят домакинствата,кредитополучателите и всеки желаещ да придобие жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още