IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният балон в Швеция започва да спада, очакванията за цените се влошават

Рязката промяна в очакванията почти може да се сравни с реакцията след фалита на Lehman Brothers, казват брокери в страната

14:32 | 16.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Раздутият жилищен пазар в Швеция е на ръба на корекцията, тъй като очакванията за цените на жилищата се влошават, а купувачи се оттеглят от сектора, който достигна рекорден връх миналата година, предава Bloomberg.

На фона на намаляващи цени на акциите и нова ера на повишения на лихвите шведският пазар преживява „явен преход“ в полза на купувачите в последните седмици, показва национално допитване сред брокери на недвижими имоти на компанията Fastighetsbyran, която е най-голямата имотна агенция в Швеция.

Променящите се очаквания са толкова резки, че „почти може да се сравнят с реакцията след фалита на Lehman Brothers в началото на финансовата криза“, коментира главният изпълнителен директор на Fastighetsbyran Йохан Енгстрьом. Много купувачи на жилища „избират да изчакат“, тъй като не знаят какво да очакват от пазара сега или в бъдеще, допълва той. Швеция Швеция

Произтичащите от забавянето рискове се задълбочават от високото ниво на задлъжнялост в Швеция, създадено по време на десетилетия жилищен бум. Това е сценарий, който отдавна притесняваше финансовия регулатор и централната банка в страната. Дългът на шведите възлиза на 200% от доходите на домакинствата, ниво, което далеч надминава задлъжнялостта на домакинствата в икономиките от Г-7.

Затягането на условията за финансиране ще бъде още една спирачка за пазара, като Риксбанк вече повиши лихвите с 0,25% спрямо нулевото им равнище през април, а почти всеки ден се появяват прогнози за още повишения.

Тези развития са съвсем различни от миналата година, когато цените на жилищата достигнаха най-високото си ниво в историята, след като много шведи използваха безпрецедентните стимули на централната банка, за да закупят по-голямо жилище. Силният ръст на цените дори накара един от видните асет мениджъри в страната да предупреди, че пазарът е обхванат от истерия.

Мрачните прогнози все повече намират отражение в данните. В понеделник внимателно следен индикатор на цените на жилищата в Швеция отбеляза най-големия си спад от началото на пандемията. Делът на домакинствата, които очакват спад на цените, е достигнал 47 на сто, което е ръст с 23 процентни пункта спрямо предишния месец, сочи допитване на SEB AB. Швеция Швеция

Тъй като продавачи и купувачи не могат да се договорят за сделки, „вероятно ще има понижаване на цените на много места в идните месеци“, коментира главният изпълнителен директор на Fastighetsbyran. Това усещане вече се засилва на най-големия пазар в страната Стокхолм.

През март цените на апартаментите в шведската столица са намалели с 2% спрямо предишния месец, а цените на къщите са се понижили с 1%, сочат данни на Svensk Maklarstatistik. Стокхолм „често е лидер в променящите се пазарни условия както нагоре, така и надолу“, казва Пер Арне Сандегрен от компанията, публикувала данните.

Според Пиа-Лота Свенсон, брокер на недвижими имоти в подразделението на Fastighetsbyran в Стокхолм, сега има ясни признаци, че пазарът на покупко-продажби се забавя. Тя казва, че в момента цените в квартал Содермалм, смятан някога за бохемски, а сега заможно предградие на столицата, щели да намалеят с 10%, ако продавачите приемали сумите, които купувачите предлагали да платят.

„Нещо се случи след първото повишение на лихвите от Риксбанк. След това дойдоха съобщенията в медиите за инфлацията и в същото време предлагането се удвои за една седмица“, отбелязва Свенсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
ХА ХА ХА ХА ХА КЪДЕ СА НАШИТЕ ЮНАЦИ БЪЛГАРИ КУПУВАЧИ НА ЖИЛИЩА ДЕТО БУКВАЛНО ДО ОНЯ ДЕН СИ НАБИВАХА ПАРИТЕ В ИМОТО ПОД ДАВЛЕНИЕТО НА ИМОТНАТА МАФИЯ ДА СИ ЗАЩИТАВАЛИ В ЖИЛИЩА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още