IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария одобри първото лихвено повишение от 2007 г. насам

Унгарската централна банка също изненада с ястребов ход

12:46 | 16.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската централна банка предприе изненадващ ястребов* полет в четвъртък, когато повиши лихвите за пръв път от 2007 г. и намекна за последващи такива ходове, съобщи Bloomberg.

Увеличението в размер на 50 базисни пункта (б.п.) изведе основната лихва на ниво от минус 0,25%.

Швейцария Швейцария

Централните банкери, водени от гуверньора Томас Йордан, посочиха, че може да е необходимо допълнително затягане на паричната политика, като добавиха, че ще продължат да са "активни" на валутния пазар.

Освен това, регулаторът промени и инфлационните си прогнози, според които инфлацията ще достигне 2,8% тази година, 1,9% през 2023 г. и 1,6% през 2024 г. Това е значително по-високо спрямо очакванията от март за съответно 2,1% през 2022 г. и 0,9% за следващите две години.

"Не може да се изключи възможността, че допълнителни увеличения на лихвата ще бъдат необходими в обозримо бъдеще, за да се стабилизира инфлацията", посочиха от финансовата институция в свое изявление.

Малко по-рано през деня Унгарската централна банка също неочаквано повиши лихвите, одобрявайки увеличение в размер на 50 б.п. С него лихвата в страната достигна 7,25%. Всички икономисти, анкетирани от медията, очакваха регулаторът да остави показателя без промяна.

В сряда Федералният резерв на САЩ прие лихвено увеличение от 75 б.п.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
Откога думата "ястрeб" се цензурира?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Еh, тия ястреби бе..... :) ... всички гълъби и гугутки изведнъж добиха ястребов кураж! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още