IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" намалява доставките за Италия с 15%

Страната е вторият по големина европейски купувач на руски газ след Германия, доставките за която също бяха намалени едностранно от Русия тази седмица

13:33 | 16.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Руската държавна газова компания "Газпром" намалява доставките си на природен газ за Италия с 15% заради спора между Русия и Европа относно доставките на енергия, съобщава компанията, цитирана от онлайн медията EurActiv.com.

След като на 14 юни обяви, че намалява доставките на газ за Германия по газопровода "Северен поток", руският енергиен гигант изглежда планира ново отмъщение заради санкциите на ЕС, въведени заради войната в Украйна, посочва медията.

Причини за намалението на доставките за Италия не се съобщават.

Страната е вторият по големина европейски купувач на руски газ след Германия.

Анализатори предупреждават, че ако руският натиск продължи, то Европа вероятно ще се сблъска с още по-високи цени през зимата. До началото на отоплителния сезон Европа ще трябва да натрупа и запаси от синьо гориво, което ще е трудна задача. На практика Европа и Азия наддават една срещу друга за доставки на втечнен природен газ, което повишава цените в световен мащаб.

За да компенсира евентуален недостиг на природен газ, правителството на страната води преговори за споразумения с африканските и източносредиземноморските страни. Освен това Италия има капацитет за съхранение от около 17 млрд. куб.м.

Във вторник (14 юни) Стефано Бесегини, президент на италианския регулаторен орган за енергия, мрежи и околна среда (ARERA), каза, че Италия има запаси от 9,5 млрд. куб.м природен газ, което е малко над половината от общия капацитет за съхранение.

По думите му целта е до септември запасите да достигнат около 90% от капацитета.

Италианските власти уверяват, че страната разполага с достатъчно запаси, за да се справи с намалените доставки на руски газ.

„Тенденцията на газовия поток се следи непрекъснато в сътрудничество с операторите и в момента няма критични проблеми“, казва в официална бележка министърът на екологичния преход Роберто Чинголани.

Междувременно Германия коментира, че решението на Русия да намали обема на доставките по „Северен поток“ е политически ход. Роберт Хабек, заместник-канцлерът на Германия, посочва обаче, че „Газпром“ се изправя пред технически проблеми заради санкциите на ЕС и САЩ, пише FT.

Решенията на „Газпром“ от последните дни пораждат опасения, че Русия започва по-широк натиск върху европейските доставки на природен газ в отговор на санкциите на ЕС след инвазията в Украйна.

ЕС и Обединеното кралство предприеха мерки да намалят зависимостта си от руския газ след началото на войната в Украйна, но все още разчитат на износа по тръбопроводи от Газпром за около една пета от всички доставки, според консултантска компания ICIS.

„Стратегията на Русия очевидно е да смущава хората и да повишава цените“, коментира още Хабек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Направо да им спира газта, че да дават далекобойни оръжия на украинците и да пращат *** където им е мястото и да мирясват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още