IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пътищата в България се износват бързо?

Има достатъчно добри фирми за надзор, но проблемите са пролуките в законите и договорите, каза инж. Ясен Ишев

15:18 | 16.06.22 г. 2
Защо пътищата в България се износват бързо?

Остарялата нормативна база, некачественото изпълнение и липсата на навременни ремонти и поддръжка са сред основните причини за лошото състояние на пътната мрежа в страната и бързото ѝ разрушаване.Това каза инж. Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Още по-основен проблем е, че голяма част от договорите за инфраструктурно строителство и пътищата, които предизвикаха отчасти кризата в коалиционното управление, се изпълняват в нарушение на три закона - за обществените поръчки, за устройство на територията и за държавния бюджет. Проблемите при тях могат да се нормализират, а работата да започне след юридически преглед, съставяне на анекси при нужда към някои договори и прекратяването на други, смята гостът.

"Става въпрос за няколко вида договори - основни ремонти минават по графата текущи ремонти, което е нарушение на нормативната база, "инхаус" поръчките с липсата на разрешение за строителство, някъде няма проекти и гласуван бюджет, когато е започнато това строителство. Третото са прословутите свлачища, които са дадени на определени фирми", разясни Ишев. 

Запитан защо пътищата в България се разрушават толкова бързо, Ишев сподели заключенията на кръгла маса с представители на Научно-техническия съюз по транспорт, АПИ, Института по пътища и мостове, УАСГ. Освен липсата на необходимата текуща подръжка и ремонти на пътната мрежа заради недостатъчно средства и некачествено изпълнение от строителите в някои случаи, състоянието на пътищата се дължи и на остарялата нормативна уредба и преминаването на наднормени товари.

Обясненията за климатични причини за лошите пътища от страна на строителните фирми са несъстоятелни, допълни той.

Според инж. Ишев в България има достатъчно добри фирми, които могат да извършват надзора на качеството, но проблемите са пролуките в законите и договорите, за което са отговорни юридическите екипи и държавната администрация, която страда от липса на капацитет, а "там, където има хора наистина с капацитет, те биват избутвани". Ишев даде за пример подробен анализ на екипа на бившия служебен регионален министър Комитова какво трябва да се направи в сектора, който "изведнъж се забрави и се започна цялото разследване отначало". 

В коментар за промените за "инхаус" поръчките в ЗОП инж. Ишев заяви, че тези промени са закъснели, след като поръчките вече са били допуснати "в нечий интерес".

"Нещата трябва да се сложат на законова основа - не може да се престъпват законите, което виждахме в последните десетина години", обобщи събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото. Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Защото се краде още по-бързо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
хахаха, е тоя въпрос си иска дискусия поне 20 години и после нека минем към темата, защо българския строител не може да сложи една шахта като хората !И защо е нужно да има шахти на надлези, мостове, тунели! а наскоро видях такава и върху легнал полицай-пешеходна пътека! Мястото е бул. Монтевидео почти срещу НБУ. ако някой иска да види това архитектурно чудо на мутренското строителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още