IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego инвестира над 1 млрд. долара в завод в САЩ

Фабриката във Вирджиния ще бъде втората на датската компания в Северна Америка и седмата в света

14:37 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на играчки Lego заяви в сряда, че ще инвестира над 1 млрд. долара във фабрика в САЩ, за да скъси веригите за доставка и да бъде в крак с нарастващото търсене на своите цветни пластмасови тухлички на един от най-големите си пазари, съобщи Ройтерс.

Фабриката в окръг Честърфийлд в щата Вирджиния ще бъде втората на датската компания в Северна Америка и седмата в света, след като миналата година обяви нова фабрика във Виетнам.

Инвестицията е в съответствие с десетилетна стратегия на Lego за разполагане на производството близо до ключовите пазари, което според компанията е било от полза по време на пандемията, предизвикала редица проблеми със снабдителните вериги за търговията на дребно.

Заводът ще бъде въглеродно неутрален.

"Нашата стратегия да бъдем близо до основните ни пазари беше потвърдена съвсем наскоро", каза пред Ройтерс главният оперативен директор Карстен Расмусен. Пазарът на играчки се характеризира с големи сезонни колебания, а над половината от продуктите на компанията в магазините са нови артикули, каза той.

"Трудно е да се предвиди какво искат да купят децата и възрастните за рожден ден или за Коледа. Така че времето за реакция е много полезно, за да сме сигурни, че имаме правилните продукти на рафтовете", каза Расмусен.

Заводът ще се захранва с възобновяема енергия, произведена в соларен парк на място, съобщиха от компанията.

По-рано Lego пое ангажимент да замени пластмасовите тухлички на нефтена основа с такива, направени от устойчиви материали, до края на десетилетието.

Заводът с площ от 160 хил. квадратни метра трябва да заработи през втората половина на 2025 г. и в него ще работят над 1760 души. Lego затвори по-малка фабрика в Кънектикът през 2006 г., а предлагането на пазара на САЩ в момента се осигурява от фабрика в Мексико.

"Пазарът в САЩ се представя наистина добре през последните години. Виждаме огромен потенциал в Съединените щати и в цяла Америка", каза Расмусен. Сега компанията има около 2600 служители в САЩ, където управлява 100 магазина.

Семейната компания изпревари растежа в сектора на играчките миналата година, като продажбите нараснаха с 27% до 55,3 млрд. датски крони (7,8 млрд. долара). Компанията също така инвестира в увеличаване на капацитета на съществуващи фабрики в Европа и Китай.

лего лего

Продажбите на Lego нараснаха 7-кратно за 10 години

Lego произвежда приблизително 100 млрд. тухлички всяка година и има около 24 хил. служители в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още