IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на паричната политика потопи Dow Jones до над едногодишно дъно*

Опасенията от рецесия отново помрачават инвеститорските нагласи

17:27 | 16.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Драмата на Wall Street продължава с нова сила. Водещите борсови индекси са подложени на натиск в четвъртък, след като вчера Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото лихвено увеличение от 1994 г. насам, съобщи CNBC.

Ходът оцветява бенчмарка на сините чипове Dow Jones Industrial Average в червено, като индексът намалява с 2,33%, или 715,68 пункта, до 29 952,85 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 2,98%, или 113,13 пункта, до 3676,86 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 3,54% от стойността си, или 392,62 пункта, до 10 706,54 пункта.

Доходността по 10-годишните щатски облигации продължава своя възход през юни, достигайки ниво от 3,41%.

Акциите на технологичните компании поевтиняват, след като ден по-рано отбелязаха повишения. Tesla, PayPal и Nvidia изтриват по съответно 6,09%, 5,02% и 5,62% от капитализацията си, а Amazon и Netflix - по над 4 на сто.

"Има впечатляващо ниво на разпродажби на технологични акции в момента", пише Джим Картър от CNBC.

Цената на златото се увеличава с 10,8 долара до 1830,4 долара за тройунция.

Европейският сорт петрол Брент поевтинява с 1,8% до 116,38 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,84% до 113,18 долара за барел.

В предходната търговска сесия водещите американски индекси завършиха на зелена територия, подкрепени от решението на Фед. Тогава индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 300 пункта (1%). Широкият измерител S&P 500 бе нагоре с 1,5%, а технологичният Nasdaq Composite - с 2,5%.

"Ясно е, че лихвеното повишение е необичайно голямо и не очаквам ходове в този размер да са чести", коментира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл след заседанието на банката.

Изглежда обаче нагласите на щатските борси се влошават отново, след като други централни банки също предприемат агресивно затягане на паричната политика.

Швейцарската централна банка покачи лихвите за пръв път от 15 години, докато Унгарската централна банка също предприе ястребов** ход. Английската централна банка (АЦБ) записа най-дългата серия лихвени повишения от 25 години насам, с което цената на кредитите достигна най-високото си ниво от януари 2009 г.

Показателите S&P 500 и Nasdaq Composite продължават да са на "меча" територия, като са с близо 21% и 32% под рекордното си равнище. Индексът Dow Jones е със 17% под най-високото си ниво, достигнато на 5 януари.

Рекордната инфлация в САЩ - най-високата от 40 години насам - натежава на Wall Street и предизвиква опасения за възможността от рецесия.

Според главния капиталов стратег за САЩ в Morgan Stanley Майкъл Уилсън проблемът с инфлацията няма да се реши за един ден. "Освен това, увеличава риска от рецесия, защото измества по-рано и бързо лихвените увеличения, и не смятам, че това ще помогне на облигационния пазар", каза Уилсън.

*Към 17:07 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
А в рассията вече медът и маслото ги раздават по киосковете безплатно наред с чебурековете и пирожките . Ти що дириш още тука ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
*** & Тролеве, копаят ли дъното всички котировки, копаят а? Работете трудолюбци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още