IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Атанасов: Икономиката на САЩ е между "леко приземяване" и рецесия

Очакванията за инфлация могат да имат по-сериозен ефект заради намаляло доверие на хората към долара, посочи финансовият анализатор

20:44 | 16.06.22 г. 2
Кр. Атанасов: Икономиката на САЩ е между "леко приземяване" и рецесия

"Централните банки до момента не са познавали рецесия. Не вярвам, че са си взели поука, поради процеса на вземане на решения, на атакуване на проблемите. През всичките година история много рядко има някой, който може да поведе такава политика. До голяма степен те започват и да губят своята независимост – монетарната политика започва да се свързва с фискалната политика и те няма как да се регулират една с друга. Тази взаимосвързаност не е полезна", коментира той.

Атанасов е убеден, че няма как централните банки да не са знаели, че предстоят високи нива на инфлация още преди година, заради огромните монетарни и фискални стимули и счупените вериги на доставки. „Избухването на войната в Украйна беше още нещо, което счупи парадигмата им“, посочи финансовият анализатор.

Според него големият проблем, който банките създадоха, е че изчакаха една година на ниски лихви и наливане на пари в икономиката. Това според него доведе до „този ужасен резултат“ и удари частта от населението, което най-малко може да си го позволи.

Атанасов посочи, че кредитният цикъл е изключително важен за инфлацията. „След кризата от 2008 година отново имаше печатане на пари, но те стояха по сметките и единствената инфлация, която се получи, беше на финансовите активи“, отбеляза той.

По думите на финансовия анализатор очакванията за инфлация могат да имат много по-сериозен ефект, защото ако станат прекалено високи, се появява липса на доверие на хората към валутата.

„В момента настъпва и краят на бичия пазар на акции – цените падат и започват да падат и очакванията за цените“, потвърди Атанасов и смята, че това което ще се случи с икономиката през летните месеци няма да е никак розово.

Той е песимист, че може да се случи това „леко кацане“, особено като се има предвид досегашните опити. Анализаторът дори допусна, че вероятно вече САЩ е в рецесия предвид отрицателния ръст на БВП през второто тримесечие.

Загуби ли Фед пътя и пазарите ли диктуват паричната политика? Как ще бъдат ревизирани цените на акциите? Пренебрегна ли Фед сигнали през последните години, които повтарят вече познати икономически процеси от 70-те години на миналия век? Каква политика водеше тогавашният председател на централната банка на САЩ Артър Бърнс и какво реши наследникът му Пол Волкър, за да се стигне до рецесия? Каква ще е реакцията на ЕЦБ в решаване на проблеми на дълговите пазари? Какви периоди на висока инфлация преживяха пазарите? Ще се стигне ли до дефлация?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
И все по-невероятно ще става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Valentin13
преди 1 година
и всичко това заради бензиностанцията с ракети, дето е на 2% от световното джидипи! невероятно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още