IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият самолетоносач на Китай отразява амбицията на Пекин да настигне САЩ

Корабът Fujian, изграден в корабостроителница близо до Шанхай, все пак изостава от ядрените кораби от клас Nimitz или Ford по възможности и обхват

16:59 | 17.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китай пусна в експлоатация своя трети, технологично най-модерен самолетоносач – преломен момент в усилията на президента на страната Си Дзинпин да модернизира националните въоръжени сили и да намали разликата със САЩ по отношение на оборудването, съобщава Bloomberg. 

Новият самолетоносач, кръстен Fujian, излезе от корабостроителница близо до Шанхай по време на церемония, на която присъстваха висши военни и политици. Корабът е оборудван с електромагнитна катапултираща система за изтребители – функция, която преди беше използвана само от САЩ – вместо с полетна палуба, с каквато разполагат другите два китайски самолетоносача, съобщава китайската държавна телевизия CCTV.

Въпреки че Fujian наподобява най-новия американски аналог – USS Gerald R. Ford – вероятно изостава от ядрените кораби от клас Nimitz или Ford по възможности и обхват.

Очаква се китайският боен кораб да разполага с дизелов двигател и вероятно да бъде сравним по размер с американските самолетоносачи от клас Kitty Hawk, които САЩ експлоатират от 60-те години на миналия век до началото на този.

След като встъпи в длъжност като президент, Си Дзинпин обеща да модернизира някога доминираната от пехотата китайска армия с особен фокус върху изграждането на военноморски флот, за да разшири военното влияние отвъд китайското крайбрежие и да защитава претенциите на Пекин в Южнокитайско море. Новият самолетоносач вероятно ще разшири ефективния обхват на Народноосвободителната армия отвъд така наречената Първа островна верига, която включва Тайван, Филипините и Япония.

Народноосвободителната армия пусна 6-минутно пропагандно видео в чест на развитието на китайската програма за самолетоносачи през последното десетилетие. Видеото е посветено на предстоящия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) на който се очаква Си Дзинпин да направи рокади при някои постове и да си осигури трети мандат като лидер на страната. 

Fujian, който преди беше известен като „Проект 003“, разполага с водоизместимост от около 80 хил. тона, според CCTV, в сравнение с около 100 хил. тона при самолетоносачите от клас Nimitz и Ford. Корабостроителницата, работеща по новия кораб, се управлява от Jiangnan Shipbuilding Group, дъщерно дружество на China State Shipbuilding Corp., най-големият производител на търговски плавателни съдове в света.

Смята се, че пускането в експлоатация на Fujian е било отлагано два пъти. Първоначално церемонията е била насрочена за 23 април, но военноморските сили на Народноосвободителната армия отлагат събитието поради логистични проблеми, произтичащи от нарастването на случаите на Covid-19 в страната и блокирането в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Хубаво име - "Народноосвободителната армия" - армията, която освобождава народи. От кого ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още