IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Кънчев: Украйна получи мощна подкрепа от ЕС

ЕС показа на Русия, че няма да изостави Украйна, коментира експертът по международна сигурност и геополитиката проф. Румен Кънчев

12:11 | 17.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Украйна получи мощна подкрепа от ЕС и показа много принципна позиция за започването на предварителните преговори за членство на страната в евросъюза. Затова посещението на френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги и германския канцлер Олаф Шолц, които посетиха заедно в Киев, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски, е знаково.

Това коментира експертът по международна сигурност и геополитиката проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

"Това е знаково, силно посещение. В тази тежка ситуация, в която се намира войната в Украйна, е необходима силна политическа подкрепа за украинското правителство и много добре, че лидерите на трите най-развити държави в ЕС и Румъния отидоха на това посещение. ЕС дава мощна подкрепа за членството на Украйна. Най-важното значение от тази среща е, че фактически ЕС казва на Русия, че няма да изостави Украйна", обясни експертът по международна сигурност и геополитиката проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че ЕС в случая има много принципна позиция. Според него Румъния е успяла да използва по най-добрия начин тази криза, за да укрепи позициите си като член на НАТО и ЕС. По думите му страната се превръща в сериозен гарант за югоизточния фланг на НАТО. 

"В тази тежка ситуация е много важно да се даде моралната и политическата подкрепа за Украйна, защото в момента събитията не са чак толкова лесни за украинците. Ясно е, че руската армия превъзхожда числово украинската. Още по-голямо е превъзходството в бойните системи. Затова европейците дават това, което могат на този етап. Те показаха твърда позиция и подкрепа за започването на предварителните преговори за членство на Украйна в ЕС", коментира проф. Кънчев.

Експертът изтъкна, че между двете армии се получава баланс, който обяснява невъзможността на руснаците да пречупят Украйна. Гостът смята, че в последните седмици се вижда зацикляне на руските операции и разтегляне на фронта. 

По темата за Република Северна Македония експретът посочи три ключови факта - рамковата позиция, гласувана от Народното събрание и потвърдена на два пъти от Съветите за национална сигурност при президента. „В обществото виждаме една много висока консолидация по този въпрос. Всяко отстъпление от рамковата позиция ще бъде много драстично нарушение", подчерта проф. Кънчев.

Експертът смята, че София има няколко условия, изразени в рамковата позиция, а по-скоро РСМ непрекъснато има условия. Експертът настоя, че македонското правителство все още живее в носталгия по старите стереотипи и докато РСМ не се отърве от тях и не започне да мисли с европейски критерии, тя не бива да бъде допускана в ЕС. Според него днешните български политици подценяват членството на РСМ в НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
"Руската армия превъзхожда числово украинската. Още по-голямо е превъзходството в бойните системи. Затова европейците дават това, което могат на този етап - твърда позиция." :D Една твърда позиция зад Украина - това е всичко на което е способна Eвропа? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
"Ясно е, че руската армия превъзхожда числово украинската. " - Инвесторът, тука рухна поредният ви анонимен "експерт". Ако разчитаме за сигурността си на такива като този или слатински, жална ни майка. Защото ИСТИНСКИТЕ експерти говорят за съотношение ПОНЕ 3:1 в полза на укpoпската армия. Беше 2:1, но нарасна след три мобилизационни вълни... поне на думи, само дето файда няма, освен че насила мобилизирани невинни хора загиват :( И на фронтът няма никакъв "баланс", руската армия не спира да напредва в Донбас. Поне се опитвайте да манипулирате с внушения и изводи, а не да изопачавате факти, познати и на децата. Отделно подкрепата идва от пропаднали политици - провалилият се шолц, политически пропадащият макарон и драгинко, дето италианците го търсят да го бият. На европейците вече им писна от укpoпските бежанци, камо ли да им харесва перспективата да ги търпят за постоянно и да отделят от все по-оскъдният си залък за бъдещо възстановяване на Укpoпия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още