IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва обмисля как да помогне на чужденците да се освободят от руски акции

Идеята е въпреки капиталовия контрол да се даде възможност на инвеститорите от чужбина да продават, ако желаят

15:05 | 17.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските власти обсъждат идеята да предоставят на чуждестранните инвеститори, които искат да намалят експозицията си към Русия, шанс да се разделят с руските си акции и облигации по-късно през годината въпреки капиталовия контрол. Това заяви представител на руското финансово министерство, цитиран от Ройтерс.

Москва въведе капиталов контрол дни след като руската армия нахлу в Украйна на 24 февруари. Това бе удар по чуждестранните инвеститори в Русия, които загубиха достъп до притежанията си от акции и облигации.

Иван Чебесков, ръководител на департамента по финансови политики на финансовото министерство, заяви, че властите разглеждат възможността да дадат на чуждестранните инвеститори шанс да продадат активите си в отделна книга за поръчки.

„Обсъждаме втора книга за поръчки и нейното отделяне от редовната книга за поръчки, тъй като мислим, че западните инвеститори може да действат по непазарен начин. Те просто трябва да продадат и това е“, каза Чебесков пред репортери.

Но не всички чуждестранни инвеститори искат да напуснат руския пазар, така че тази отделна книга за поръчки ще им даде и шанс да купят руски активи евтино, допълни той.

Русия също така разглежда възможността да използва криптовалути при бартерна търговия с други стандартни валути, но трябва да бъдат внесени законодателни промени, за да се промени статутът на дигиталните валути като собственост, каза още Чебесков.

Руските власти се чудят как да регулират местния криптопазар и използването на дигитални валути, като финансовото министерство е против призива на централната банка за забраната им.

„Централната банка не е срещу използването на криптовалути за плащане… Те осъзнават, че ако имаме криптовалути в Русия, ще е добре да се отървем от нея“, допълни Чебесков.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина каза по-рано в четвъртък, че криптовалутите не бива да се използват в Русия като начин за плащане. От месеци продължават обсъжданията и макар правителството да очаква криптовалутите да бъдат узаконени като начин на плащане рано или късно, все още няма консенсус.

Разрешаването криптовалути да се ползват като начин за разплащане в международна търговия ще помогне за смекчаване на ефекта от западните санкции, които са ограничили достъпа на Русия до традиционните междугранични механизми за плащания, коментира още Чебесков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 1 година
Ще организират отделен сегмент за иностранци където да търгуват само помежду си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Импето хахахаха, таман ще може да целува рашко дупе сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Интересно, колко ли инвеститори с руски акции са прецакани заради санкциите? И защо руснаците не искат да се търгува с криптовалути, след като могат да се използват "за смекчаване на ефекта от западните санкции"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още