IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите страни не желаят да плащат за климатичните щети в бедните държави

Преговорите в Бон са приключили без споразумение по клаузата за щетите и компенсациите, което може да блокира конференцията за климата в Египет

17:30 | 17.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Преговарящите от името на развиващите се страни отново си тръгнаха с празни ръце от срещата за климата в Бон, Германия, след като богатите страни пак блокираха опитите им да осигурят компенсация за щетите, причинени от изменението на климата.

Преговорите в Бон са ключова точка от годишния дневен ред за климата и поставят началото на конференцията на ООН (COP), която ще се състои през ноември, пише Bloomberg.

В продължение на две седмици преговарящите работиха, за да претворят в действие големите ангажименти, поети на COP26 в Глазгоу миналата година и в подготовка на COP27, която ще се състои в Египет по-късно тази година.

„Развитите страни не искат да платят нито цент“, коментира Салимул Хук, директор на Международния център за изменение и развитие на климата с нестопанска цел в Бангладеш. „Те ни дават възможност за диалог и това означава да говорим, говорим, говорим без действие – това вече не е приемливо“, допълва той.

Развиващите се страни не са успели да поставят въпроса за щетите и компенсациите в дневния ред на COP27. Макар и да е чисто техническа, тази и стъпка е от решаващо значение, за да се гарантира, че дискусиите по отношение на финансирането на климата за бедните страни се провеждат на най-високо ниво.

Развиващите се страни са най-малко отговорни за затоплянето на планетата, но понасят тежестта на въздействията, например наводнения и горещи вълни.

„През последните две седмици работихме с всички сили, за да постигнем напредък“, казва Дженифър Морган, заместник-министър на външните работи на Германия и бивш ръководител на Greenpeace International. „В крайна сметка не стигнахме толкова далеч, колкото искахме - ние като федерално правителство също искахме повече“, допълва тя.

ЕС и други развити страни признават неотложността на въпроса със загубите и щетите и са се ангажирали да засилят съществуващите договорености, посочва Европейската комисия (ЕК) в изявление. Изпълнителният орган на блока призовава богатите страни да изпълнят ангажиментите, които са поели, за финансирането на климата.

Дебатът около загубите и щетите продължава, откакто Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата беше одобрена през 1992 г. Въпреки че богатите страни признават, че глобалното затопляне води до бедствия, към които светът е невъзможно да се адаптира, те така и не са се съгласили, че това оправдава финансови компенсация. Очаква се въпросът да заеме централно място на COP27 в Шарм ел-Шейх, Египет.

„Основните политически решения, особено относно финансирането за загуби и щети, трябва да бъдат взети на COP27“, коментира в изявление изпълнителният секретар на органа за климата на ООН Патрисия Еспиноза.

Делегатите на преговорите в Бон, на които се дискутират технически въпроси, ще трябва да се обърнат към висшите членове на правителствата си, за да инжектират отново политическа амбиция, коментира Алекс Скот, програмен ръководител климатична дипломация и геополитика в мозъчния тръст E3G.

От сега до ноември има много международни събирания, вкл. и срещата на правителствените ръководители на Британската общност в Руанда и срещата на върха на Г-7 в Германия по-късно този месец. Ако загубите и щетите не влязат в официалния дневен ред на COP27, въпросът ще бъде отложен отново, опасява се Скот.

„Може би най-решителният резултат от тези разговори е, че развитите страни сега осъзнават, че хорът, който призовава за решения, става все по-силен“, коментира и Дейвид Уаскоу, директор международни действия за климата в Института за световни ресурси. „Сега има натиск върху лидерите да намалят пукнатините и да използват предстоящите дипломатически срещи, за да доставят политическия импулс, който е необходим преди COP27“, посочва още той.

По време на преговорите в Бон организации с нестопанска цел организираха демонстрации. Активистите ще продължат с протестите в родните си страни.

Един от въпросите, преговорите по който са напреднали, е прилагането на член 6 от Парижкото споразумение, който предлага механизми на пазара на въглерод, за да се намалят емисиите на парникови газове. Делегациите са изготвили компромисен текст, който ще бъде разгледан отново на COP27.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
От 92-ра насам бяха предсказани много катаклизми и бедствия от "климатическите промени" - като например поглъщането на цели държави от океанът. Нищо не се сбъдна. Това не пречи на едни държави да се опитват постоянно да цоцат пари от други или на зеленашите да доят човечеството с милиарди и дори вече с трилиони. Само дето - в последно време виждаме истински ренесанс на въглището - и то именно в "развитите" страни - които стигнаха до него в отказът си да се откажат дори от... природният газ, който е най-чистата енергия !!! Сега всички компании, които разпродаваха панически въглищните си концесии за символични суми - много плачат и казват: "ох-ох-ох" - ама така е като се връзваш на зеленашески глyпости. А богатите страни не щат да дават вече пари на бедните, щото не знаят още колко ще се водят богати - пак заради енергията !!! Щото - Нема нафта, нема газ - дядя Вова (яде филия с мас)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Остап Бендер ряпа да яде. Измислиха как да продават и преподават въздуха, който дишаме и още толкова за въздуха, който издишаме. под измисления предлог, че основното влияние на климата е следствие на човешката дейност. Че това не е така има многобройни и сериозни доказателства. И какво от това? Основният им зор на новите Остап Бендеровци е да затрият поне 1/3 от човечеството, защото им пречи да си живеят по мерак. "Зеленикаквата" сделка е крачка в тази посока. Резултат - съсипана енергетика и икономика. Слабите държави просто ще фалират, а населението им ще бъде уморено с глад. За да отстъпят място за по-достойните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още