IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ограничава доставките на газ за най-големите купувачи в Европа

Германският енергиен гигант Uniper заяви, че получава с 60% по-малко газ от поръчаното, италианската Eni и френската Engie също отчитат спад

18:41 | 17.06.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия засилва натиска върху най-големите си европейски клиенти по отношение на газа, нагнетявайки тревога в региона относно евентуален недостиг на „синьо гориво“, докато Брюксел обвинява Кремъл в изнудване, пише Bloomberg.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, продължават да нарастват, като Старият континент е принуден да се обърне към своите газохранилища, които пълни за следващия отоплителен сезон, тъй като „Газпром“ ограничи доставките за някои от най-големите купувачи в Германия, Италия и Франция.

Москва увеличава натиска, докато германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги отидоха на посещение в Украйна, за да разговарят с президента Володимир Зеленски. В същото време Европейската комисия (ЕК) препоръча на Украйна и Молдова да бъде даден статут на кандидат-членки на Европейския съюз (ЕС).

Най-големият купувач на руски газ на континента - германският енергиен гигант Uniper SE - заяви, че получава с 60% по-малко газ от поръчаното от Русия, след като Москва ограничи доставките през най-големия си газопровод за Европа. Uniper разчита на Русия за повече от половината от природния газ, от който се нуждае по дългосрочни договори, като някои от тях изтичат през следващото десетилетие. Компанията заяви, че в момента запълва празнината от други източници.

газ1 газ1

Енергийните шокове ще тестват така наречения принцип на солидарност на блока, механизъм, който тепърва ще се задейства и е предназначен да попречи на която и да е държава да блокира износа и да предизвика недостиг на страна членка, особено когато става въпрос за доставки на енергия за домакинствата.

„Това е началото на недостатъчно цялостно снабдяване, което ще тества сигурността на регулирането на доставките в Европа“, коментира Джонатан Стърн, научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Русия засилва употребата на енергията като оръжие, като първо спря доставките на газ за по-малки купувачи като България, Полша, Дания и Нидерландия.

Но Москва – която твърдеше, че е надежден партньор на Европа дори по време на Студената война – започна да съкращава доставките дори за страни, които се подчиниха на искането на президента Владимир Путин да плащат за газа с рубли.

Русия редуцира доставките за Германия, Франция, Австрия и Италия, което доведе до скок на цените на газа с цели 63% за тази седмица. Нидерландските фючърси в същото време поскъпват над три път спрямо обичайните си нива по това време на годината.

газ2 газ2

Потоците през ключовия газопровод „Северен поток“ бяха намалени с 60%, като италианската Eni SpA и френската Engie SA също заявиха, че получават по-малко гориво.

„Газпром“ заяви, че ще достави само 50% от газа, поискан от Италия, в петък. Рим може да задейства своя план за извънредни ситуации при доставките на газ още следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава потоците за страната - ход, който може да включва и искане на компаниите да ограничат доброволно потреблението на енергия, според източници, запознати със ситуацията.

Европа, която разчита на Русия за около 40% от потреблението си на газ, ограничава зависимостта си от Москва след инвазията на Владимир Путин в Украйна, започнала в края на февруари.

Континентът внася рекордни количества втечнен природен газ (LNG) от САЩ, увеличава доставките от Норвегия и подписа споразумения за внос от Алжир и Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Сами са си виновни. Кой ги караше да си спират АЕЦ ? Със този фантасмагоричен "Зелен преход" и смехотворната "Зелена сделка", какво друго да очакваме. Да се обърнат към Грета за съвет (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Гледам са ти нацъкали минусчета , и аз да се включа тоя път ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Никва работа не вършиш ... Само спамиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
andy
преди 1 година
Новина: Изнасяме компютри за Япония!Корекция 1: Не изнасяме, а внасяме!Корекция 2: Не било компютри, а компоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Върша работата на "ЖУРНАЛИСТА" >>>>> ОТАВА, 16 юни (Ройтерс) Канада заяви в четвъртък че е в преговори с Германия за разрешаване на проблем с турбината на Siemens Energy (ENR1n.DE) за руския газопровод Северен поток 1, който беше изпратен в Канада за поддръжка, намалявайки доставките на газ до Европа.>>>>>OTTAWA, June 16 (Reuters) - Canada said on Thursday it was in talks with Germany to resolve an issue with a Siemens Energy (ENR1n.DE) turbine for Russia's Nord Stream 1 pipeline that was sent to Canada for maintenance, reducing gas supply to Europe. >>>>> https://***.reuters.com/business/energy/canada-reports-talks-with-germany-siemens-made-nord-stream-1-equipment-2022-06-16/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още