IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания растат най-малко от януари

Растящите разходи за живот и по-високите лихви забавят търсенето на жилища

10:07 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Офертните цени за жилищата във Великобритания, които се обявяват за продажба, са нараснали най-малко от януари насам този месец, тъй като растящите разходи за живот и перспективите за по-високи лихви забавят закупуването на домове, сочат данни на имотния портал Rightmove, цитирани от Ройтерс.

Офертните цени за жилища, обявени за продажба на сайта между 15 май и 11 юни, са нараснали с 0,3% спрямо предишния месец, което е забавяне спрямо ръста от 2,1% през май.

Спрямо година по-рано офертните цени са нагоре с 9,7%, което отново е забавяне спрямо ръста от 10,2%, отчетен през май.

„Изключителният темп на пазара леко се забавя, тъй като постепенно търсенето се нормализира и ръстовете на цените започват да намаляват, което до голяма степен се очакваше предвид многобройните рекордни цифри в последните две години“, коментира директорът на Rightmove Тим Банистър.

Имотният портал очаква ръстовете на цените да се забавят още повече тази година и годишният растеж да достигне 5%.

По-рано този месец заместник-председателят на Английската централна банка Джон Кънлиф заяви, че имотният пазар изглежда се забавя, което отразява по-широкото отслабване на фона на най-високата инфлация на потребителските цени в страната от 40 години насам.

АЦБ повиши лихвите пет път от декември до 1,25%, а финансовите пазари очакват те да достигнат 3% до края на годината.

Цените на жилищата нараснаха във Великобритания и в много други западни страни след началото на пандемията от COVID-19, тъй като много по-заможни домакинства имаха спестени разполагаеми доходи и потърсиха по-просторни жилища за работа от вкъщи.

Други индикатори за цените на жилищата на Nationwide Building Society и Halifax също се охлаждат спрямо връхните точки в последно време, въпреки че ръстовете на цените на годишна база остават големи.

Rightmove съобщи, че броят на бъдещите купувачи спрямо предлагани на пазара жилища все още е над два пъти повече от нивото си преди пандемията и е с 6% над равнището от същия период на миналата година, но е намалял с 8% спрямо миналия месец.

Като признак за забавянето на много други части от британската икономика Rightmove отбелязва, че правният процес по покупка на жилище сега отнема средно пет месеца, с 50% повече спрямо 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още