IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки и пазарите са в процес на трайно събуждане

Не можем да се скрием от дългосрочния преход към по-трудни финансови условия

13:28 | 21.06.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За глобалната икономика и пазарите миналата седмица бе окончателното „пробуждане“.

Тъй като хубавите думи на централните банки за борбата с инфлацията отстъпиха място на по-смислени политически действия, имаше първо събуждане относно осъзнаването, че несъмнено правим преход към нов и по-предизвикателен режим на финансови условия.

И тъй като този преход идва толкова късно, имаше второ пробуждане – признаването, че не можем да се скрием от трудностите, които това създава за властите, домакинствата, компаниите и пазарите, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджския Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy.

Просто вижте какво се случи миналата седмица. В САЩ Федералният резерв повиши основната си лихва с 0,75 процентни пункта (до диапазона 1,50-1,75% - бел. прев.) в сряда. Това противоречеше не само на собствените му предварителни насоки за покачване с 0,50 пункта, но също така и на нещо, което председателят му Джей Пауъл сам доброволно отхвърли няколко седмици по-рано, заявявайки, че увеличение с 0,75 пункта не се обмисля активно от централната банка.

Вече не може да се отрече, че след продължителен период на съпротива най-мощната централна банка в света на висок глас призна, че няма друг избор, освен да се заеме с инфлацията по-агресивно, независимо от въздействието върху пазарите.

На следващия ден в Европа Швейцарската национална банка повиши лихвите с 0,50 пункта, като изненадващо се разграничи от действията на Европейската централна банка. Това онагледи нещо, което мнозина бяха започнали да подозират. Това е централна банка, отдавна свикнала да се противопоставя на поскъпването на швейцарския франк. Но след като стана свидетел на случилото се в Япония и Обединеното кралство, тя се присъедини към нарастващия брой парични власти, които желаят да предотвратят валутната обезценка, която би направило битката с инфлацията още по-трудна за спечелване.

И всичко това се случи през седмицата, когато Фед започна да прилага втория елемент на монетарното затягане - намаляване на баланса си от 9 трилиона долара, който беше раздут от продължителната програма за закупуване на активи в подкрепа на пазарите.

Безспорно е, че след години на масивни ликвидни инжекции и минимални лихви светът е в плен на всеобщо затягане на финансовите условия, което се самоподхранва. Това не е циклично явление, което скоро ще отприщи сили, връщащи ни към средната стойност.

Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Заглавието не е вярно. ЕЦБ още спи и сънува розови понита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Зелка, Зелкаааа ... много глупости написа и чак вече си мисля ти да не си Кирил Петков? :-)) хе хе !! Ти не видя ли какво стана в САЩ ? Само за едно заседание лихвата скочи с 0,75 б.п., а това означава, че пак са сгрешили - като при предходната криза ;-) ха ха !! Истината е, че там не се греши ;-) Кризата е планирана и изцерителна за инфлацията, а сметката ще я платят хората! Ако някой тук си спомня ОПАСНИЯ от миналото лято ... моя милост още тогава Ви каза, че иде криза! Не съм пророк - просто знам как работи системата :-) Конкретно по цифрите - при 1,5% ръст вдигането на ОЛП, вдигането при гражданските кредити ще е поне 2,0%, ЗАЩОТО забравяш, че Банката трябва да реализира и печалба!! А 1,5% е само началото!! Повярвай ми ;-) Междувременно Централните банки си намаляват баланските, т.е. няма да има вече прошка - парите трябва да се върнат!! И сега ... Държавите как ще помагат, след като Централните банки спряха кранчето, а идващата рецесия ще намали приходната част в Бюджетите! Пари няма, а трябва да се помогне на всички - на кой първо да помогнат?? И на края ... защо, по дяволите, хората винаги си мислят, че Централните банки и Държавите работят за тяхното благо?? Явно е надежда без покритие, защото друго не им е останало... :-((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ми добре , нека да 1,5% , в нашият случай вноската става 895лв , или 895 - 792 = 103лв , нема и един резервоар да напълниш ... :))) ... една седмица ще се возиш с метрото и после пак , или една прическа на жена ти ... две фланелки , една вечеря в ресторант ... Нали не мислиш че раздават на всеки срещнат със заплата от 1500лв по 120 бона ?! М/у другото откъде в тебе толкова много негативизъм се е събрал ... ?! Пак ти казвам , никакъв проблем не е това увеличение на лихвите . Всички в еврозоната имат работа , дори и в двете изключения , но и там безработицата е едноцифрена и такава ще остане . Даже в работещите икономики е под 5% ... И стига с този негативизъм , лято е , излез на чаршията и позяпай потничетата и късите впити панталонки , помечтай си малко ... Лихвите та лихвите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Някъде за помощ да четеш да се предвижда че аз недовиждам леко ,хм ?Това е от днес новина :Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на отрицателните лихвени проценти през септември. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на банката Петер Кажимир, цитиран от Bloomberg."Отрицателните лихви трябва да са в историята до септември", каза централният банкер пред репортери в Братислава във вторник, като допълни, че има консенсус, че увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) е "много вероятно".На въпрос за инструмент на ЕЦБ в помощ на цялостта на еврозоната Кажимир посочи, че страните трябва да решат собствените си проблеми и банковият и фискален съюз би трябвало да е завършен."Не трябва да забравяме, докато създаваме такъв инструмент, че не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа. Когато говорим за фрагментация, често става въпрос за това, че се *** на грешната врата. Ключът за европейските икономи е да се модернизират, да бъдат по-устойчиви, изправени пред проблеми", допълни Кажимир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Това е от днес новина :Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на отрицателните лихвени проценти през септември. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на банката Петер Кажимир, цитиран от Bloomberg."Отрицателните лихви трябва да са в историята до септември", каза централният банкер пред репортери в Братислава във вторник, като допълни, че има консенсус, че увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) е "много вероятно".На въпрос за инструмент на ЕЦБ в помощ на цялостта на еврозоната Кажимир посочи, че страните трябва да решат собствените си проблеми и банковият и фискален съюз би трябвало да е завършен."Не трябва да забравяме, докато създаваме такъв инструмент, че не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа. Когато говорим за фрагментация, често става въпрос за това, че се *** на грешната врата. Ключът за европейските икономи е да се модернизират, да бъдат по-устойчиви, изправени пред проблеми", допълни Кажимир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Лихвата няма да бъде вдигната с 0,5%,това е само за отскок,плановете са за тройно вдигане до 1.5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Демек лаладжийстваш , една сметка не можеш да извадиш ... :))) ... туй първо . Второ ти кредит нито си взимал нито знаеш кво е тва чудо , но дращиш безспир . Потребителският в момента е около 18-20% лихвата за една година . Ипотеките над 5 години са около 4-5% лихви с таксите , кви са тия 2,5% дето плямпаш ... ?! Значи отворих данните от депозитарът , в момента има почти 810х ипотечни кредита за почти 25млрд лв , което е средно около 30х на кредит . Средният кредит в момента е около 120х и се взима за около 25-30г. НО !!!!! Да ти споделя и малко истински цифри : при 120х кредит на 240 вноски (демек 20г) и 5% лихва , щото льoльо като теб нема как да жабне 3,9-4,0% вноската ти е 792лв на месец . Средната месечна заплата в София и големите градове колко е бре драги (малко над 2 бона) ?! Ами те работят обикновенно и двамата , в повечето случаи и родители им помагат или братя , сестрите не помагат по традиция ... :))) ... значи вдигаме лихвата с 0,5% от ЕЦБ . Вноската ти става 826лв на месец . Или 826 - 792 = 34лв ... :))) ... Една пица и салата , даже нема да стигне за бира ... Дръж се сериозно ... !! ... Колко ти е кредитния лимит помежду другото по картата ?! Моя е 10бона и на всяка карта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Света помни много кризи и войни но дълга си е дълг ,и той се връща ,по твоята логика парите трябва вечно да нямат цена -парите са стока и тя има своята цена,банките правят така че периода на ниски лихви да е толкова дълъг че хората да повярват че това ще бъде вечно едва ли не -така максимално се раздава дълг и когато лихвите се вдигнат банките утрояват печалбите си иначе за какво да съществуват -войната не е причина някой да ти помага ,по времето на Ковид нали образно казано си беше вкъщи ,имаше работа ,папкаше от дивана ,лихвите ти бяха ниски ,системата ти запази работата ,еми заради тия трилиони и тоя комфорт сега сме на това дередже и сметката вече е още по дебела ,а лошото е че ще се плаща и с по-високите лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
pass
преди 1 година
Те това казваха хората, нека държавата да компенсира това вдигане на лихвите заради войната в Украйна. Държавата да покрие разликата в лихвите над 2.5% нагоре, така хем банките ще имат доходи от лихви, хем и хората няма да страдат заради войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Баце ,150 пункта ниво Централна банка означава лихви двойни на сегашните-ако в момента банките оферират на около2.5-3% очаквай над 5% лихва и толкова са и лихвите вече извън България -Щатите ,Чехия,Унгария ,Полша ,и да не продължавам нататък ..А,от банката ти казва че ако инфлацията е усточива ще има още по рязко вдигане ,ти сам си направи сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още