IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки и пазарите са в процес на трайно събуждане

Не можем да се скрием от дългосрочния преход към по-трудни финансови условия

13:28 | 21.06.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За глобалната икономика и пазарите миналата седмица бе окончателното „пробуждане“.

Тъй като хубавите думи на централните банки за борбата с инфлацията отстъпиха място на по-смислени политически действия, имаше първо събуждане относно осъзнаването, че несъмнено правим преход към нов и по-предизвикателен режим на финансови условия.

И тъй като този преход идва толкова късно, имаше второ пробуждане – признаването, че не можем да се скрием от трудностите, които това създава за властите, домакинствата, компаниите и пазарите, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджския Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy.

Просто вижте какво се случи миналата седмица. В САЩ Федералният резерв повиши основната си лихва с 0,75 процентни пункта (до диапазона 1,50-1,75% - бел. прев.) в сряда. Това противоречеше не само на собствените му предварителни насоки за покачване с 0,50 пункта, но също така и на нещо, което председателят му Джей Пауъл сам доброволно отхвърли няколко седмици по-рано, заявявайки, че увеличение с 0,75 пункта не се обмисля активно от централната банка.

Вече не може да се отрече, че след продължителен период на съпротива най-мощната централна банка в света на висок глас призна, че няма друг избор, освен да се заеме с инфлацията по-агресивно, независимо от въздействието върху пазарите.

На следващия ден в Европа Швейцарската национална банка повиши лихвите с 0,50 пункта, като изненадващо се разграничи от действията на Европейската централна банка. Това онагледи нещо, което мнозина бяха започнали да подозират. Това е централна банка, отдавна свикнала да се противопоставя на поскъпването на швейцарския франк. Но след като стана свидетел на случилото се в Япония и Обединеното кралство, тя се присъедини към нарастващия брой парични власти, които желаят да предотвратят валутната обезценка, която би направило битката с инфлацията още по-трудна за спечелване.

И всичко това се случи през седмицата, когато Фед започна да прилага втория елемент на монетарното затягане - намаляване на баланса си от 9 трилиона долара, който беше раздут от продължителната програма за закупуване на активи в подкрепа на пазарите.

Безспорно е, че след години на масивни ликвидни инжекции и минимални лихви светът е в плен на всеобщо затягане на финансовите условия, което се самоподхранва. Това не е циклично явление, което скоро ще отприщи сили, връщащи ни към средната стойност.

Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Баце , колко ще скочи лихвата по един взет кредит , сега като дигнат с 1% основният лихвен процент . Я дай да видим в цифри , каква е тази драма дето те мъчи под всеки материал за жилища ... ?! Моля в цифри , среден размер на ипотечен кредит в БГ и средна вноска на месец ... Да не говорим с общи приказки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
ХА ХА ХА ХА Ама Вие верно сте на хапчета ?Или сте учили само до 8 клас ?Европейската банка имаше заседание на което взе решение че след като започне процеса по вдигане на лихвите ,ако някога изобщо се стигне до проблеми с обслужване на дълга на ниво държави обаче ,не физически лица ,и то само за силно задлъжнелите държави Италия,Португалия,Гърция ,Испания ,ще има готов инструмент срешщу така нареченото фрагментиране -само тогава и само за тези държави може да има някакво подпомагане като последните изявления от вчера са че тези държави ще могат да се справят с дълга си и с лихвите които предстоят да бъдат вдигнати -Еврозоната е силна и няма риск от изпадане в дългова криза-статията я има и в Инвестор ,можеш да я прочетеш и на сайта на ЕЦБ ако изобщо може да я осмислиш и така нататък -с една дума дойде време дълга да се събира ,а той се събира с вдигане на лихви и никой нищо няма да ти опрощава -къде си видял ти кредитор,лихвар да ти опрощава това дето ти е дал или ти ще цакаш банката с кредити ,а ?Направо ще ме скъсате от смях днеска-налягайте си парцалите и мислете как ще плащате ,ако трябва и на 2 места ще работите но кредитите Ви не само че ще ги връщате ами и песни ще пеете -банкера при хубаво време ти дава чадър,да де ама времето вече се влошава и тогава за съжаление си иска чадърчето ,явно сте малки но ако родителите Ви не са Ви говорили достатъчно ще си страдате от акъла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Karo
преди 1 година
ЕС ще се включи и ще подпомогне длъжниците, те го казаха на извъредното заседание миналата седмица, че готвят нов пакет мерки за подпомагане в рамките на ЕС, който да се задейства ако се наложи вдигане на лихвите на положителна територия. А положителните лихви са нещо много вредно за икономиката и за кредитополучателите, там трябва ЕС да се намеси и да започне да помага с хеликоптера и новите програми за колиествените облегчения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Мисирките все още са в просец на трайно нахранени. Очевадни неща отдавна се случиха, тия ЦБ-та сега ли стават от сън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Няма помощ,защото като теглиш дългове и тоя след теб като тегли ,и след него опашката само расте с години така надувате балони на пазарите с действията си,цената на имотите расте и балона повлича всичко ,нужно е да имате глава на раменете си и да не теглите дълг на всяка цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
mnz
преди 1 година
Не си прав, затова има солидарност в държавата, всички да се изправяме заедно пред проблемите. Да се помогне на хората да си плащат лихвите и кредитите, те имат нужда от помощ. Така както фирмите като закъсат държавата им налива едни пари, така и хората като закъсат с кредитите държавата трябва да им удари едно рамо и да им поеме задълженията. При капитализма не е добре да има фалити, затова има държава която винаги спасява нуждаещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Който иска спасение да си приготви постна пица но без кашкавала и доматения сос-тоест само сол и малко чубрица .Това е за събуждане от партито на евтиния кредит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ха ха ха ,ей ще ме уморите от смях !Хората ти пишат с големи букви!Време е да се събудиш ,да си мислил до оня ден да не взимаш кредити ,с тия кредити се надуха много балони и сега Централните банки ще ги спукат -не е идеята някой да те спасява ,ако не можеш да плащаш си има процедури ,банката ще си вземе жилището и ти ще отидеш под наем ,никой не Ви е виновен че лапате дълг като шарани без да има някой в главата ,идеята е да Ви оберат с кредити ,те после има на кой да продадат и имотите и колите и всичко с което сте се набълбукали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
Не държавата, а ЕС трябва да приеме мярката за подкрепа при повишаването на лихвите. Да се подкрепят кредитополучателите, така че лихвите за тях да останат ниски, а разликата може да се покрие с някакво ново количествено облечение. Така хем лихвите няма да скочат за потребителите, хем и инфлацията ще преборим, хем и ще се облегчим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mnz
преди 1 година
Явно е време централните банки да повишат лихвите с 1-2%, но дано лихвите да останат ниски, за да може населението да има достъп до евтин ресурс. Отделно, държавата също трябва да влезе в ролята си и да спаси хората с дългосрочни кредити, като им покрие повишението на лихвите, така както се покриват раликите по качващите се цени на тока, газта и т.н., само че този път ще се покрива покачването на лихвите, и така хората ще са спокойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още