IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличение на заплатите спрямо инфлацията единствено ще я влоши

Британското правителство трябва да е разумно по отношение на заплащането в публичния сектор, предупреди главният секретар на финансите Саймън Кларк

15:10 | 20.06.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британското правителство трябва да е разумно по отношение на заплащането в публичния сектор. Такова мнение изрази главният секретар на британското финансово министерство Саймън Кларк, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че увеличение на заплатите над инфлацията единствено ще влоши общата инфлация, която според прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) ще надмине 11% по-късно тази година.

Учителите и лекарите са сред тези, които заплашиха да подкрепят стачката, ако не се отговори на исканията им за заплатите.

"Трябва да сме разумни относно възнагражденията", каза Кларк в интервю за Sky News. "Не можем да увеличим възнагражденията спрямо инфлацията, защото това ще влоши проблема, който се опитваме да разрешим", коментира главният секретар на Великобритания.

Коментарът му задава по-умерен тон относно заплатите и инфлационния натиск, който свива покупателната способност на домакинствата. Само преди няколко месеца гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли отправи апел към гражданите на Обединеното кралство, който предизвика вълна от недоволство.

„Следим [ситуацията], за да видим ясно въздържане от процеса на договаряне [на по-високи заплати], защото иначе той ще излезе извън контрол“, каза тогава Бейли. „Не казвам, че никой не трябва да получи увеличение на заплатата, не ме разбирайте погрешно, но това, което казвам е, че имаме нужда да видим въздържание в тези преговори“, каза управителят на АЦБ.

Причината за апела тогава бяха опасенията, че това ще доведе до спирала от типа заплати-цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Честита AGENDA 2030 на всички! Почна се навред, пък ако не усещате, жалко за вас. Но пък може би ще ви е по-спокойно малко по-дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 1 година
*** "нa caпyн" се цензурира? :D :DО, времена! О, нрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 1 година
Даже да ги намалим може. Много са богати хората. Жилища имат, коли карат, хранят се. Трябва да има пари само за милионерите и политиците. Другите - ***. Много луксозно са свикнали да живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 1 година
финансовата некадърност е на най-високо ниво. всичко започна още при гръмването на Лемън, гръцката спасителна програма и подобни. От тогава досега неспирно печатане, Ковида беше капката преляла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Ако не искате да увеличавате заплатите, намалете работните часове. Или сложете таван на цените. Или махнете ДДС от продуктите в малката потребителска кошница. Варианти има. Не може да напечатате планина от ковид пари и после да кажете на хората "за заплати пари не даваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още