IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 82 хиляди украински бежанци пребивават у нас

44% от украинците, започнали работа в страната, са в хотелиерството и ресторантьорството

15:32 | 20.06.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци в момента у нас са 81 486 души. Те са поискали временна закрила. От тях 45 хил. са деца. Това съобщи председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева в понеделник по Нова телевизия. Тя уточни, че след регистрация с личния си номер на чужденец всеки бежанец може да изпълнява своите права.

"Усилията са насочени към мотивиране и свързване на украинците с работодатели. Работи се по механизъм за дневна грижа, заради липсата на места в детските градини", посочи тя.

По думите й трудовите договори на украинци у нас са над 5800. "Те са IT специалисти, заети в сферата на услугите, в шивашката промишленост. Правителството прави опити да включи медицинските кадри под формата на здравни медиатори към лечебни центрове", обясни Тошева. И допълни, че в разпределителните центрове по морето напрежение в момента няма.

До 31 август завършва втората фаза на програмата за пренасочване на бежанците от хотели към държавни бази, коментира Тошева. 

Според статистиката на портала "България за Украйна" 44% от украинските граждани, започнали работа у нас, са наети в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство".

До миналата седмица има данни за 5 600 сключени трудови договори с получили временна закрила у нас.

В статистиката не влизат наетите на граждански договори или на изпитателен срок.

Освен в хотели ресторанти съответно по 11% от вече работещите украинци са намерили препитание в преработващата промишленост и в сектора "Производство на електрическа и топлинна енергия и на горива".

В "Административни и спомагателни" дейности се трудят други 9 на сто, а 20 на сто са посочени в статистиката, като заети в други дейности.

Допълнителен стимул за осигуряване на заетост е стартиралата схема "Солидарност", финансирана с близо 47 милиона лева европейски средства. Тя осигурява субсидирана работа за три месеца на пълен или непълен работен ден. Бизнесът получава средствата за минимална заплата и осигуровките за периода, а украинците за същия срок - интеграционна добавка от 256 лв. месечно, за да покриват наем и режийни разходи. За да се възползват, те трябва да се регистрират в Бюро по труда и на място да подадат заявление.

Община Благоевград предлага работа на украински лекари, съобщи по-рано днес БНТ. Общинската администрация вече е провела среща с тях за обсъждане на условията и това как общината да им подпомогне да започнат работа.

Общината има готовност да предложи на украинските медици изцяло обзаведени жилища, където те да бъдат настанени, а също да им помогне с превода и легализацията на документите.

Засега обаче украинските лекари не работят, защото дипломите им не са признати у нас. Те са подготвени да започнат веднага, защото са учили по същата система, както и медиците у нас, но единствената пречка е легализацията на дипломите им.

От общината обясниха, че има нужда от лекари и болниците са готови да ги вземат на момента.

Около 160 украински бежанци са настанени в общинските социални жилища в Благоевград. Едва 24 от тях обаче са започнали работа на различни места в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Толкова години стана, ходите да козируваме в американското посолство, ама все про-кремълските мекерета ви пречат за развитието на държавата. Да се скриете малко, че и ч*п за зеле от вас не става. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
тогава ли ще веете белия байрак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
Та днес са им отпуснали на тия "бежанци" още 3 месеца по морето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
и пак няма да им стигне зада се преборят с про-кремълските мекерета.... а както виждаш даже намаляват, бяха повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Могат да вземат гражданство, после да си направят една партия и да участват активно в политическия живот на скромната ни държава. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още