IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът продължава да поскъпва и в началото на новата седмица

Докато Европа търси варианти да замени руския газ с алтернативен, за да запълни газохранилищата си, Москва твърди, че има достатъчно газ, който е готова да доставя

15:40 | 20.06.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ в Европа нарастват, след като миналата седмица се повишиха с 43%, отразявайки рязкото съкращаване на доставките на Русия по някои от основните транспортни маршрути в региона. Това поставя европейските страни в позиция, при която трябва да търсят алтернативни източници на енергия, пише Bloomberg.

Газовите фючърси поскъпват с 8,9%, след като обемът на доставяния по газопровода „Северен поток“ руски газ беше съкратен до 40% от капацитета на трасето. Снабдяването вероятно ще остане ограничено, заяви главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер, като предупреди, че в момента няма решение на проблемите с газовите турбини, които са от съществено значение за функционирането на газопровода. 

Това може да забави запълването на европейските газови хранилища преди следващия отоплителен сезон, когато обикновено търсенето на енергия за достига пик.

Доставките на руски газ до най-големите купувачи като Германия, Италия и Франция бяха ограничено, което накара Европейската комисия (ЕК) да заяви, че Русия използва своята енергия за „шантаж“.

Лидерите на Италия и Германия се срещнаха в Киев с украинския държавен глава Володимир Зеленски миналата седмица, точно когато „Газпром“ реши да съкрати обема на пренасяния по „Северен поток“ газ. Те обвиниха Москва, че умишлено спира доставките. Кремъл заяви от своя страна, че Русия има достатъчно газ и е готова да доставя на Европейския съюз (ЕС), но турбините от инфраструктурата на „Северен поток“, изградени от Siemens, подлежат на ремонт.

„Сигурността на доставките в момента е гарантирана. Но ситуацията е сериозна“, изтъква германският министър на икономиката Роберт Хабек. Берлин поиска от германците да намалят потреблението, като планира да увеличи генерирането на енергия чрез въглища – мярка, която противоречи на федералните и общоевропейски стремежи към по-чиста енергия, но която се налага предвид ситуацията.

Европа се опитва да си осигури алтернативни доставки на тези от Русия, като засилва вноса на втечнен природен газ (LNG), за да запълни своите газохранилища. Но продължаващото прекъсване на доставките от терминала в Тексас поради пожар хвърля сянка върху тези стремежи. В същото време Европа трябва да се конкурира с азиатските страни за газовите товари в момент, когато глобалният пазар се сблъсква с ускоряващата се инфлация.

Освен това газопроводът „Турски поток“, който доставя руски газ през Черно море до някои южноевропейски страни, включително България, преустанови работа в периода 21-28 юни.

газ газ

„Този подновен пазарен стрес идва като предупреждение за това колко труден ще бъде загърбването на руския газ“, коментира Timera Energy, консултантска фирма за енергийните пазари, добавяйки: „Европа ще трябва да се бори с Азия и Латинска Америка за всички допълнителни доставки на втечнен природен газ, за да улесни намаляването на вноса от руските газопроводи. Това означава по-високи цени, както видяхме миналата седмица“.

Италианската енергийна компания Eni SpA, един от купувачите, който се сблъска с ограничаването на руските доставки, ще получи само част от договорените количества в понеделник. Италия може да задейства своя авариен план за природния газ още тази седмица, ако Русия продължи да ограничава доставките - ход, който може да включва искане на компаниите да ограничат доброволно потреблението на енергия, според източници, запознати със ситуацията.

Високите цени на газа вече влияят на търсенето в низходяща посока, изтъква министърът на енергетиката на Катар Саад Ал-Кааби. Неговата страна се стреми да разшири производството на LNG до 2026 г.

Търсенето на газ в Европа е с около 9% по-ниско през май в сравнение с миналата година, според Timera Energy. Високите цени тласкат редица страни и индустрии обратно към въглищата, докато други вече се насочват към намаляване на промишленото потребление на енергия.

Междувременно Русия отхвърли предложението на Украйна да резервира повече транзитен капацитет, за да компенсира намалените потоци през „Северен поток“.

Германската Uniper SE, най-големият купувач на руски газ в Европа, получи с 60% по-малко количества „синьо гориво“ през миналата седмица, като френската Engie SA и австрийската OMV AG също се сблъскаха с намаления.

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поскъпват с 6,8% до 125,75 долара за мегаватчас към 15:31 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ривете по форумите чeбурашките у нас и в сръбско ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Незнам на тебе какво ти прожектират ама по западните медии ревът като сарански мечки заради намалелите доставки - Някак си хич не ми приличат на хора дето не искат да купуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Дали ... ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелето демек гроздето е кисело - Европейците не искали газ от крадци и детеубийци - Като гледам какъв вой се надига заради спрените доставки оставам с точно обратното впечатление - Искат да купуват от агресора ама той не им дава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
"Ние" сме всичките 79% от европейските граждани , одобряващи санкциите с/у рассийката , и готови да понесат известни финансови несгоди , в това число и увеличение на енергийните цени ... :))) ... Освен това 80% от руснаците , според рассийските агенции за проучване на общественото мнение , одобряват действията на зануленият детеубиец ... И така имаме най-обикновено съвпадение на обществените мнения . Рассияните не искат да доставят газ на неприятелски държави с компрометирани валюти , европейците не искат газ от крадците на съдомиялни машини и детеубийци ... Политиците и големите концерни какво да правят ... ?! Изпълняват ... :))) ... ето и с пАтоците какво се случва ... : https://infogram.com/live-daily-data-1h8n6m3nzqy5j4x
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Кои сте тез вие бре Zелков? Ти и великото множество гласове в главата ти? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Ние на тези дето спряха газа им желаем светло бъдеще и много успехи ... И ни е през (цензура) къде , на кой , за колко ще продават тази благодат . Да се напечелят доволно на рубли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Едните като ползват банковата система за шантаж - може. Другите като им прекъснат газовите доставки - аууу какви са гдни... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още