IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се, момчета, предстоят лихвени повишения от ЕЦБ

Постепенен, но устойчив курс на допълнителни лихвени повишения би бил уместен, смята гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард

10:44 | 21.06.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Brace youselves, lads! (букв. прев. Подгответе се, момчета). Така Дребосъка от бандата на Изгубените момчета предупреждава приятелите си за това, което Питър Пан предстои да направи в битката си срещу капитан Джеймз Хук. А именно - да победи.

В понеделник (20 юни) гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отправи подобно предупреждение по време на второто си за годината изслушване пред Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент (ЕП).

Пред депутатите Лагард потвърди досегашните планове на ЕЦБ да прекрати покупките на нетни активи по пандемичната си програма PEPP на 1 юли и да повиши лихвите с 25 базисни пункта (б.п.) на заседанието си в края на следващия месец.

Както загатна и на пресконференцията си след последното заседание на регулатора, Лагард посочи, че ЕЦБ е готова на по-голямо лихвено повишение през септември. Размерът му "ще зависи от обновените средносрочни инфлационни перспективи". "Ако средносрочните инфлационни перспективи останат устойчиви или се влошат, би било подходящо по-голямо увеличение през септември", коментира Лагард.

Освен това централният банкер посочи, че на база сегашните оценки на ЕЦБ банката очаква, че "постепенен, но устойчив курс на допълнителни лихвени повишения би бил уместен".

Или накратко посланието, което Лагард отправи към пазарите е - подгответе се, момчета, предстои затягане на паричната политика на еврозоната.

Плановете за юли може и да са ясни, но тези за септември продължават да доминират вниманието на пазарите. Инвеститорите и икономистите са в очакване на това какъв ход ще предприеме ЕЦБ, след като се чуват апели за действие и от двата лагера - от този, подкрепящ по-голямо лихвено увеличение, и този в полза на по-малките и внимателни ходове.

Лагардка Лагардка

Източник: Peter Boer/Bloomberg

Не по-малко влияние получават и изказванията на централните банкери по отношение фрагментацията на облигационните пазари в еврозоната.

Миналата седмица ЕЦБ свика извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4 на сто. Тогава регулаторът пое ангажимент да изготви инструмент против тази фрагментация.

"След като постепенният процес по нормализиране на паричната политика бе започнат през декември 2021 г., поехме ангажимент да действаме срещу повторната поява на рискове от фрагментация. Пандемията остави трайни слабости в икономиката на еврозоната, които допринасят за неравномерното прехвърляне на нормализирането на паричната политика между юрисдикциите", коментира Лагард, като напомни поетия ангажимент за по-ускорено изготвяне на инструмент против фрагментацията.

Към момента може да се каже, че ЕЦБ е като "птиче, което е изскочило от черупката си", както Пан сам се описва пред Хук. Остава въпросът какво е изскочилото птиче - гълъб или ястреб*.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Според теб било неизбежно ?Ти да не си в управителния съвет на банката та генерално се изкаваш по този начин ?Сам се издаваш че изобщо нито си чел,нито си запознат изобщо какво се случва ?!!Информация не само че има ,но и тя е публично достъпна навсякъде относно решението на банка по дълговете на по силно задлъжнелите страни .В момента Европа не е заплашена от нова дългова криза ,защото иономиките на всички страни са в много по силна форма от преди 14 години .Взети са предвид всички фактори и включително тези че вдигането на лихвите може да бъде поето от Италия,Испания ,Португалия и т.н.-инструмента който обсъдиха беше в случай че вдигането на лихвите бъде нат неутралното число,което в процеса на вдигане ще се види кое е ,докъде могат да вдигат лихвите без да предизивкат дълбока криза ,но тази криза така или иначе ще е факт заради войната ,тогава просто ще се намесят но не за всички ,лихвите са останалите ще са едни ,а за силно задлъжнелите други и България не е в тази група-в България лихвите ще бъдат вдигнати и то не с малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Bingomatic2
преди 1 година
И ако все пак трябва да се използва инструмента (което според мен е неизбежно) от къде ще се вземат парите? Замислял ли си се защо няма никаква информация за този инструмент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Пълни глупости !Поредните глупости от човек който хал хабер си няма от икономика ,ти дори не си се информирал какви решения се взеха в посока Италия и останалите задлъжнели държави .ЕЦБ съобщи на извънредна среща, че ще ускори работата по нов антифрагментационен инструмент, за да предотврати диспропорционално повишаване на разходите по обслужване по заемите в по-слаби страни като Италия./това засяга само силно задлъжнелите държави и много важно !-този инструмент може и ДА НЕ СЕ използва изобщо!/Срещата беше замо за демонстрация че са го взели в предвид !Лихвите,цената на парите ще се вдигат !-навън,на всички пазари на имоти,акции,крипто това вече оказва сътресения и е пак казвам престъпно да се внушава че еди каква си инвестиция щяла да ти спаси парите ,особено в жилища в момента !Това което можеше да ти спаси парите в последната една година беше инвестиция в стоки-мед,метали,петрол,пшеница ако щеш и така нататък но в последните 24 часа дори медта пада на стоковите борси защото света се подготвя за криза и тази криза няма да е лека !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
Bingomatic2
преди 1 година
И защо да мислим, че тези които само до преди няколко месеца ни уверяваха, че инфлацията е преходна знаят какво да направят и какво реално ще се случи? Ясно е, че Европа не може да вдигне лихвите защото Италия ще фалира на момента. Ако решат да вдигнат лихвите и в същото време да продължават да купуват дълг на PIGS работата ще изглежда супер шизифренично и няма да проработи. Времето купено от ЕЦБ през 2008 година беше напълно пропиляно - нито се извършиха реформи нито се намалиха дълговете. Според мен сега предстои яка инфлация каквото и да направи ЕЦБ. Инвестицията в имоти може би не е лоша идея макар, че аз лично не инвестирам там. Все пак е по добре панелка отколкото депозит които няма да струва нищо след 2-3 години. Тя и панелката ще е паднала за този период, но с по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Подгответе се, момчета, предстоят лихвени повишения от ЕЦБ !Подгответе се дами и господа ,предстои повишаване на цената на парите.Доста народ буквално се приспа с мантрата за евтиния кредит,евтините пари,инвестициите в имоти,крипто,дори престъпно се внушаваше само допреди няколко месеца хората да спасяват забележете парите си в имоти ,като това реално е подтикнало и не малко хора да изтеглят и кредити ,някои дори са изтеглили по 2 кредити ,за всеки един от партньорите .Това пак казвам престъпно поведение на медии/телевизии,интернет портали,вестници,социални мрежи/,което беше спонсорирано до голяма степен от банките заедно със агенциите за недвижими имоти,камарата на строителите в България ,подлъга много семейства да закупят жилища на ненормално високи цени ,на убийствени цени в момента .Имахме изявления и от Кредит Център и Тихомир Тошев който успокояваше че лихвите видиш ли щели да са ниски ,защото просто бизнеса му е свързан с даване на ипотеки срещу жилища .Само няколко месеца след това над 50 Централни банки по света синхронно и ударно повишиха лихвите -резултата имотните пазари и цени започнаха да спадат ,и това се вижда по всички входящи данни идващи от вън .Колкото повече се забави и ЕЦБ в Европа по отношение на вдигане на лихвите ,толкова по-силна ще е и болката на нашия имотен пазар и тези процеси вече започнаха да стават видими по обявите за имоти .Смятам че е редно обществото да създаде механизъм по който да ограничава манипулацията на пазара на жилища от всички заинтересовани спекуланти по веригата -брокери,строителни фирми,банките също са в тази сметка ,кредитни посредници и т.н. Мислете и не се подвеждайте по платени статии ,гледайте какво става извън България -процесите винаги се пренасят и у нас дори с малко закъснение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още