IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редакторът на "Новая газета" продава медала си от Нобела за мир на търг

Постъпленията ще отидат изцяло в помощ на деца, разселени заради войната в Украйна

17:19 | 20.06.22 г.
<p>
	Дмитрий Муратов заедно с филипинската журналистка Мария Реса при получаването на Нобеловата награда за мир през 2021 г. <em>Снимка: Rune Hellestad/Getty Images</em></p>

Дмитрий Муратов заедно с филипинската журналистка Мария Реса при получаването на Нобеловата награда за мир през 2021 г. Снимка: Rune Hellestad/Getty Images

Редакторът на руския независим вестник „Новая газета“ предлага на търг медала си за получената Нобелова награда за мир, а постъпленията ще отидат в помощ на деца, разселени заради войната в Украйна, съобщава The Guardian.

Дмитрий Муратов управляваше една от последните големи независими руски медии, критични към правителството на президента Владимир Путин, след като други или затвориха, или сайтовете им бяха блокирани след инвазията в Украйна. През март „Новая газета“ обяви, че спира дейността си за периода на войната, след като стана престъпление да се съобщава каквото и да е за конфликта, което се различава от държавната линия.

Муратов получи Нобеловата награда за мир миналия октомври. По-късно той обяви, че ще дари 500 хил. долара от наградата за благотворителност, „за да даде на децата бежанци шанс за бъдеще“. Неговият 23-каратов златен медал ще бъде предложен за продажба в Ню Йорк в понеделник вечерта, което съвпада със Световния ден на бежанците. Всички постъпления ще отидат за УНИЦЕФ в помощ на децата бежанци от Украйна.

Във видео, публикувано от Geritage Auctions, която води продажбата, Муратов казва, че е искал продажбата да „е началото на флашмоб, превръщайки се в пример, който хората да последват и да продадат на търг ценните си притежания в помощ на украинците“.

В интервю миналия месец Муратов каза, че търгът е „акт на солидарност“ с 14-те милиона украинци, разселени от руската инвазия, която той нарече „трагедия“.

„Ако видим броя на бежанците, реално имаме трета световна война, не местен конфликт“, каза той. „Това е грешка и трябва да ѝ сложим край“.

„Новая газета“, създадена през 1993 г. след разпадането на Съветския съюз, разследваше корупция във и извън Русия, както и дългите войни в Чечня. Муратов посвети наградата си на паметта на шестима от журналистите на вестника, които бяха убити заради работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още