IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивиденти, сладки картофи – нещата, които изведнъж изчезнаха в Русия

За странните дефицити на руския пазар не са виновни само западните санкции

11:07 | 21.06.22 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Европа енергоизточниците стават дефицит, а Русия плува в пари - така може да се опише ситуацията след около четири месеца война в Украйна. Но Кремъл има проблем: той вече не може да купува нищо с милиардите си от петрола и газа, както германският министър на икономиката Роберт Хабек вече обясни в Бундестага в началото на месеца. Защото с изключение на петрола, природния газ и селскостопанските продукти, Русия трябва да внася почти всички останали стоки.

Роберт Хабек описва една нова реалност, с която дори руското население постепенно се примирява. В британския Economist западен учител по английски език редовно описва как се е развила ситуацията в страната от началото на войната - анонимно, за да не бъде преследван за разкритията си. Знае се само, че преподава на деца от заможни семейства в луксозно държавно училище, а напоследък - че вече не може да избира ястие, когато посещава ресторанти: „Менютата са по-кратки", пише той в последния си материал от 8 юни. „Някои вносни съставки или храни като сладките картофи изобщо липсват“.

Факт, който изглежда е бил забелязан и от децата в училището му. Според статията когато стоят на опашка в кафенето, те играят нова игра: С колко дни ще е изтекъл срокът на годност на киселото мляко този път?

Европейските или западните санкции не са отговорни за този недостиг. ЕС вече наложи забрани за износ на авангардни технологии. Европейските компании вече нямат право да изнасят в Русия компоненти за петролната и енергийната промишленост, за самолети и кораби. В списъка са включени и стоки, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели. Но хранителните продукти не са. И както показва списък на американския университет Йейл, компании като Hochland, Ehrmann, Ritter Sport и Storck продължават да развиват дейност в Русия - ако руските търговци на дребно все още могат да си го позволят.

Защото транспортните разходи се повишиха заради нападението над Украйна и продължаващите блокади в Китай. По тази причина и производството на много хранителни продукти е по-скъпо. Покупките на стоки накуп в първите дни на войната са влошили ситуацията, обяснява пред N-TV Александър Либман от Свободния университет в Берлин. Ще има продукти, които всъщност вече няма да могат да се предлагат, казва политологът. В много случаи обаче той не очаква остър недостиг, а по-скоро повишаване на цените и масово влошаване на качеството.

Учителят по английски език от Economist също може да опише какво липсва, но не винаги защо. Богатият му шеф например от няколко седмици се движи със своя Mercedes със счупено предно стъкло, обяснява той. „Не знам дали няма пари за ново или просто не може да си купи ново предно стъкло, защото такова няма в цялата страна“.

Ситуацията в сектора на електрониката е много по-ясна. На Русия вече не е позволено да внася ключови технологии от Европа или САЩ. Следователно недостигът на компютри, смартфони и автомобили, но също и на самолети, ракети, хладилници и перални машини е неизбежен: Полупроводниците вече се намират в почти всеки съвременен уред и почти всички те се произвеждат по западни дизайни или със западни машини.

Затова дори китайските технологични компании като бившия гигант в производството на смартфони Huawei са предпазливи и в момента избягват руския пазар от опасения от вторични санкции. Компанията вече е изхвърлила руските приложения от магазина за приложения на своите устройства преди много седмици. Както съобщава руската информационна агенция „РИА Новости“, в началото на юни Huawei окончателно затвори останалите си клонове в Русия. Много хора ще загубят работата си и сигурните си доходи.

Руското правителство се опитва да противодейства на това с по-високи пенсии, по-високи минимални заплати и по-високи възнаграждения за войниците. Но повече пари в джоба не са от полза, ако важни продукти като лекарствата свършат.

Както и при храните, това се дължи само отчасти на санкциите. На западните фармацевтични компании все още е разрешено да продават своите медикаменти в Русия. От години обаче липсват жизненоважни лекарства като инсулин поради лошо управление, съобщава руската медия „Медуза", която от години е базирана извън страната.

Войната обаче влошава още повече ситуацията: първоначално шкафовете за лекарства в аптеките, лекарските кабинети и болниците бяха празни поради панически покупки от страна на гражданите. Понастоящем много от доставките се забавят поради по-строгия граничен контрол, дължащ се на различните забрани за внос и износ. В резултат на това важни съставки, необходими за производството в Русия, не пристигат навреме.

В други, нежизненоважни за медицината области, руснаците също трябва да търсят алтернативи. В този случай, защото фармацевтичната индустрия предпочита вече да не прави бизнес с тях. През март например американската компания Eli Lilly реши да спре доставките на лекарството за потентност Cialis в Русия, пояснява „Медуза“. Конкурентът AbbVie взе същото решение за ботокса малко по-късно. А британският фармацевтичен гигант GSK вече не доставя хранителни добавки.

Страданията на доста заможните руснаци не свършват в сектора на красотата. През миналата седмица руските банки бяха помолени за момента да спрат да изплащат дивиденти на акционерите и бонуси на ръководството. Ръководителят на централната банка Елвира Набиулина иска така да гарантира финансовата стабилност на страната до завършването на икономическата трансформация.

Но тези, които притежават акции в Русия, в момента имат съвсем други проблеми - поне ако става дума за популярни ценни книжа на западни компании. Според руския емигрантски новинарски сайт The Bell през май централната банка е инструктирала фондовата борса в Санкт Петербург да изключи от търговията акции и облигации на компании, които вече не осъществяват дейност с Русия или в Русия. Решението засяга 995 чуждестранни компании, или 14% от всички руски портфейли, показват данни на фондовата борса в Санкт Петербург.

По този начин собствениците вече не получават дивиденти и могат да продават ценните си книжа само със специално разрешение - но само на други руснаци и с голяма отстъпка, става ясно от материала. Според The Bell централната банка се аргументира с това, че решението е взето, за да се защитят инвеститорите. Все още няма предложение как да бъдат компенсирани вложителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Е , баш да се затрият нема . Имат как и с какво да помпят и пречистват , но ще се озорят мнооооого сериозно без "западен" инженеринг и машинария . Ще им се наложи да свият добивите и да ревизират възможностите си за разработка. Щото то полетата не е да боднеш една-две сонди и да помпиш само , постоянно се допробива , въртят тръби , изпомпват камери , пълнят с вода , бая работа си има по експлоатацията на едно находище . Ще им падне зверски производителността и качеството , ще имат повече престои поради технически неудачи и аварии , щото техното е доста некачествено и скроено . От там себестойността ще им дръпне нагоре . И вместо в последните 10-15 години на бум на петрола и газта да гувичкат(според импа) ще се върнат назад . А всички други като катарци , саудитци , нигерийци , канадци , норвежци , хамериканци ще се възползват максимално ... Изключително некадърна стратегия на рассияните , вместо да се оправят като норвежците , и саудитците , те се закопават като севернокорейците ... :))) ... Рашисти сър ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Теб дамските превръзки що те вълнуват ?! Що се присламчваш към неволите на нежният пол ?! Да не си нещо от тези модерните мъже с бръснати дuрници , а ?! То кво ли питам , щом си ходил на позитано ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
ще станат точно като Венцуела... в петрол газиш, ама не можеш да го изкопаш, щото нямаш технология! Убийците трябва да си получат заслуженото. Русия трябва да бъде унищожена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Бойчо, и за дамските превръзки в Америка напиши, не само за детските храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Тези идеи напълно противоречат с интервюто което си направих труда да изгледам. Не отчиташ политическата обстановка !!! Тя е ,че ГАЗПРОМ , НЕ Е публична компания както си мислиш, а просто изпълнява заповедеи на Другаря. Това крие неизбежни рискове като загуби на клиенти. ДА ! Клиентите и потреблението намалят. Вдигането на цената на газта може да те доведе единствено до заблуда. Продавай ако е възможно навреме. Една публична компания трябва да се управлява от акционерите , не от генералния секретар на партията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
И ние така минавахме в мизерия цели 45 години :) Мерси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Импе продавай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Що не идеш да блажив рассийката , ми се мориш туканка ... ?! Хем ще можеш на воля да спамиш нема те банват , хем ще си материално-дивидентно осигурен ... :))) ... Пък и там било по-ефффтинко , поне според теб де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
И друга гледна точка: https://money.bg/economics/nedostig-na-kartofi-bira-i-na-kakvo-oshte-v-nay-razvitite-strani.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Руските магазини са пълни. А това за дивидентите от западът ме разсмя, няма по-дивидентно сгодни от руските компании !!! Дори сега заради ситуацията да пропуснат 1-2 години, пак ще са, че някои имат сгода 15% и повече. И това е на базата на дълг под годишната EBITDA !!! Въпросът е, че НИЕ не можем да цоцаме руски дивиденти, не защото руснаците не щат да плащат, а защото заради западните санкции не можем да си получим парите. Газпром ще плати близо долар на акция... руснаците в Шеврон ли ще се набият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още