IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът продължава да поскъпва, докато енергийната криза в региона се разширява

Дания е поредната страна в Европа, която предупреди за възможен недостиг на енергия

11:50 | 21.06.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, се повишават отново, тъй като съкращенията на доставките на руски газ вече обхващат целия регион, докато правителствата търсят алтернативни източници на „синьо гориво“ в опит да запълнят газохранилищата си преди зимата, съобщава Bloomberg. 

Газовите фючърси поскъпват с 5,2%, като Германия, Австрия и Нидерландия загърбват екологичните политики, обръщайки се отново към въглищата, за да запълнят празнината, оставена от рязко намалените доставки на газ от Русия.

По-рано във вторник федералното канцлерство във Виена съобщи, че властите и най-големият австрийски производител на електроенергия Verbund Group работят по подготовката на електроцентралата в Мелах, Южна Австрия, за да може тя отново да работи с въглища. Крайната цел е да се осигурят доставките на газ за Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер.

Той обясни, че целта на Австрия е да замени липсващия руски газ с други източници или други доставчици.

В Германия федералният министър на икономиката Роберт Хабек също обяви, наред с други мерки, увеличаване на използването на електроцентрали, работещи с въглища. Целта е да се намали потреблението на газ в Германия и по този начин да се подпомогне запълването на хранилищата. Министърът нарече увеличеното използване на въглища „горчиво", но „почти необходимо в тази ситуация“.

Редица индустрии в Германия са готови да ограничат потреблението на енергия, за да подкрепят опита на правителството да запълни газовите хранилища преди следващия отоплителен сезон.

Съкращенията от страна на ‚Газпром“ заплашват европейската икономика в момент когато тя се бори с ускоряващата се инфлация и слабия растеж.

Uniper SE, най-големият купувач на руски газ в Германия, заяви, че може да се сблъска със затруднения при снабдяването на своите клиенти, ако ситуацията се задържи.

Въздействието от намалените количества руски газ също се разпространява сред другите страни в региона, като Дания предупреди за евентуален недостиг на енергия.

газ газ

„Ние изпълняваме договорите, които подписваме с нашите клиенти сега, но до каква степен можем да продължим да правим това, не знам“, споделя в интервю Клаус-Дитер Маубах, главен изпълнителен директор на Uniper. „За нас това е исторически момент, никога не сме виждали толкова дълго прекъсване до такава степен на газовите потоци от Русия“, добавя той.

Газовите фючърси на борсата в Амстердам, Нидерландия, поскъпват с 4,6% до 126,20 евро за мегаватчаса към 11:31 ч. българско време. В понеделник цената им нарасна с 2,5 на сто.

Количествата пренасян от „Газпром“ природен газ през газопровода "Северен поток" остават с около 60% по-малки от обичайното ниво, като руската държавна енергийния компания се оправдава с ремонт на турбини, произведени от Siemens. Турбините изпомпват газ през газопровода, най-големият от Русия за Европейския съюз (ЕС).

Европейските газохранилища са пълни на около 55%, като темпът на запълване е нормален, подкрепен от осигуряването на алтернативни доставки. Но прекъсването на доставките означава, че съоръженията може да не бъдат запълнени на 805 до 1 ноември, коментира ING Groep NV.

„Ако ситуацията с намалените потоци се задържи, може да се окаже, че тази цел ще бъде трудна за постигане“, добавят от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Немците най-добре да питат Меркел защо спря техните АЕЦ. Ама тя каза, че вече не е никой и не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
"Американските" ТЕЦ продължават да получават държавна помощ. И въпреки това ценана е много по-висока, отколкото на другите ТЕЦ. Това се нарича "данък дермократия". Купуването на хартиени самолетчета е от същата поредица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ми питай р.офч. , агент сава и агент буда ... :))) ... четвъртият от карето за белот сещаш ли се кой беше ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 1 година
сине майчин, като имаме ток за 2 българии защо цената не пада бе? при толкова излишък, трябва да е в пъти по-малка цената за нас, а аз това не го виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Слънчасал, достатъчен е един обикновен облак и лунните ти фотки дават 10 пъти по-малка мощност. Значи при безоблачно слънце имаме 1000W/m2, при облак 100W/m2, реален кпд 15% и ти остават 15W/m2. За силна облачност нещата стават трагични. За облачност и снежна покривка въобще мълча. За да има нещичко за зареждане на акумулаторите, трябват ти огромни площи панели. Инсталираната мощност е огромна, а средната реална консумирана енергия е жалка. Точно когато имаш най-голяма нужда от енергия, тя няма от къде да се вземе. Това чудо на "умността" не може да си изплати инвестициите за що-годе приемлив срок. Сега нещата стават още по-трагични, заради хвръкналите цени на енергия и всякакви материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
vaallko
преди 1 година
Има една малка книжка написана от Жак Атали. Хареса ми историческата ретроспекция, която той прави в книжката. Според него през вековете икономическите центрове в света се местят на различни места. Като тези центрове засмукват (образно казано) капитали и човешки ресурс. Та в последните векове тези центрове се местят все в западна посока. Според него последния център е в Калифорния. Но в момента центъра се мести пак в западна посока, преминавайки Тихия океан и ще се установи най - вероятно някъде в Китай. Европа и САЩ в момента действат като катализатор на това преместване на центъра. Европа се самоунищожава. Ако случайно не се изтрепем в близките няколко години, то следващия икономически център ще бъде в Китай. Американците усещат детронацията, но като гледам са достатъчно емоционални и не мислят с главите си. За Европа просто не ми се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
george353
преди 1 година
Германците рестартират въглищните централи. Зелената утопия в предсмъртна агония. Не е лесен живота на зелените леководолази. Запада е в мозъчна смърт и изглежда жалък и неспособен да вземе каквото и да било смислено решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
vaallko
преди 1 година
Ми незнам колко са лоши или добри руснаците, но резултатите са налице. И ще стават все по - зле най - вече за Европа и за другите страни естествено. Това е реалността Русия е незаобиколим фактор, независимо дали ни харесва или не. Кисинджър го каза, който разбрал разбрал. Който не е разбрал ще духа супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Когато няма слънце пак се добива ток :) Да 3-4 пъти по малко но моята система е изчислена за моите нужди. Освен това когато няма слънце има дъжд/вятър и следователно имаме повече ток от вятър и вецове. АЕЦ и ТЕЦ-овете обират луфтовете. Найс :) Ток имаме за малко над 2 Българии май френд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Да допълня,че преди 2 дни България постави собствен рекорд в износа на ток. Освен това дела на ФЕЦ скача и на 20% :) Нещата в реално време: eso.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още