IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вернер Хойер: Възстановяването на Украйна може да струва до 1 трлн. евро

Европа „ще трябва да играе най-важна роля“ в процеса, смята ръководителят на ЕИБ

14:46 | 21.06.22 г. 6
<p>
	Шефът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Шефът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер. Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна може да се нуждае от до 1 трилион евро външна помощ, за да се справи с щетите, нанесени от руската инвазия, заяви шефът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер, цитиран от Bloomberg.

Сумата може да достигне 1 трлн. долара, защото „видях цифри в публичното пространство, които смятам за напълно нереалистични, когато гледам нивото на унищожение“ в Украйна, посочи Хойер, който ръководи кредитното звено на Европейския съюз (ЕС). 

Европа „ще трябва да играе най-важна роля“ в това възстановяване, подчерта банкерът по време на пресконференция във Франкфурт.

Хойер посочи стойността на покриване на щетите от войната, докато лидерите на ЕС се очаква да се срещнат в четвъртък и петък в Брюксел, за да обсъдят плана за възстановяване на Украйна и нейната кандидатура за членство в блока. Европейската комисия (ЕК) за първи път предложи най-новия пакет от помощ в средата на май, за да покрие част от финансовите нужди на Украйна от около 5 млрд. евро на месец.

ЕИБ би могла да играе централна роля в насочването на пари от ЕС към разкъсаната от войната страна. Това е предпочитаният канал на германското правителство за милиардите евро, които се очаква да потекат от блока, съобщи Bloomberg миналия месец.

Хойер добави, че очаква одобрение за насочване чрез ЕИБ на 1-1,5 млрд. евро към Украйна още тази седмица.

По изчисления на украинските власти щетите от войната, включително и индиректните, например от блокирането на пристанищата, се изчисляват на около 560 млрд. евро. В краткосрочен период дефицитът в украинския бюджет е около 5 млрд. евро всеки месец.

Преди две седмици стана ясно, че ЕК обмисля създаването на спешен фонд в подкрепа на плащането на заплати и социални разходи в Украйна. Чрез заеми през европейския бюджет, гарантирани от страните в общността, ще бъдат заделени около 15 млрд. евро, които да бъдат предоставени на Киев за следващите три месеца.

Според Politico САЩ са готови да предоставят 1/3 от средствата за този фонд, което означава, че Брюксел търси останалите 10 млрд. евро.

В същото време по света се задълбочава продоволствената криза заради нарушените доставки на зърно от Украйна. В понеделник ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света.

"Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност", каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
многодобре
преди 1 година
Не се знае какво ще остане от украйна, че да се кроят планове от разни чичковци за нейното възстановяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
А защо ЕС трябва да възстановява Украйна? Има излишни пари и си няма проблеми ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ще има и репарации ... по един или друг начин ще платят повечето золуми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Може, ама ще трябва да минете с 300 милиарда. Толкова са депозирали пияниците. Може и още някой долар да падне и от олигарсите, ама пак и половин трилион няма. Нищо и с тия пари ще се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Споко, ще го покрие. Като покрие Украйна, ще покрие и масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Karo
преди 1 година
Нека да наложат едни репарации на Русия и тя да покрие масрафа. Ако откаже, САЩ да демократизират Русия, да пращат армията си и да я демократизират за седмица и да възстановят демокрацията там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още