IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа продължава да внася огромни количества руско дизелово гориво

Страната все още остава най-големият външен доставчик на горивото на Европейския съюз, дори и след началото на войната

17:49 | 22.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Почти четири месеца след началото на войната в Украйна европейските страни все още внасят големи количества руско гориво.

От началото на месеца континентът е получил близо 14 млн. барела дизелово гориво от страни, които някога са били част от Съветския съюз, показват данни на Vortexa Ltd., обобщени от Bloomberg. Медията посочва, че голямата част от тези обеми, ако не и целите, са с произход Русия.

По-малко от седмица след като френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц посетиха украинския лидер Володимир Зеленски в знак на подкрепа, става ясно от данните, че най-големият купувач на руско гориво е Франция, следвана от Германия.

Но за премахването на руския дизел от европейската верига на доставки е по-лесно да се говори, отколкото да се направи. Страната все още остава най-големият външен доставчик на Европейския съюз с голяма преднина, дори и след началото на войната. Растящите цени и затегнатият пазар също така без съмнение затрудняват отказа от горивото, независимо от това откъде е.

Доставките за Европа на дизелово гориво от бивши страни от Съветския съюз. Графика: Bloomberg

Вносът по вода на дизелово гориво от пристанища в страни от бившия Съветски съюз постепенно намалява от началото на войната в Украйна в края на февруари, като спадове има на годишна и месечна база през март, април и май. Но макар понижаването да е постоянно, не е рязко: Русия остава отговорна за повече от половината европейски внос на дизелово гориво през май, засенчвайки доставките от други страни в Близкия изток и Азия, показват данните на Vortexa, обобщени от Bloomberg.

Спадът изглежда е достигнал дъно, като средният дневен внос в Европа през първите 20 дни на юни е по-голям от средните стойности за май. Вносът за този период е около 13,75 млн. барела, което е достатъчно да покрие нуждите на Великобритания за около три седмици.

Европейският съюз одобри забрана от началото на следващата година за покупки на рафинирани петролни продукти от Русия, доставяни по море. Последиците от загубата на тези количества не трябва да бъдат подценявани – основните европейски фючърсни договори достигнаха рекордна премия спрямо суровия петрол в понеделник, показват данни на Bloomberg. И това става на фона на продължаващите доставки на руско гориво всяка седмица, отбелязва медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
как да бъде взета насериозно Европа ... ?! просто никак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още